Dzielenie partycji dysku, problem partycje podstawowe

Witam, posiadam laptopa HP Compaq Presario CQ57 z dyskiem 300gb. Od nowości miałem wgranego win 7, i dziwnie podzielone partycje. Na C miałem prawie całą pamięć, ok 285gb. Ostatnio chciałem sobie ją trochę zmniejszyć i utworzyć inną. Oddzieliłem 50gb i chciałem utworzyć nową partycję lecz wyskoczyło mi coś takiego:

wybrana operacja dokona konwersji wybranych dysków podstawowych na dyski dynamiczne. po konwersji tych dysków na dynamiczne nie będzie można uruchomić zainstalowanych sys. operacyjnych z żadnego woluminu na tych dyskach.

Czyli na moje rozumowanie nie mogę utworzyć już więcej partycji podstawowych. Wstawiam wam screena z moimi partycjami. Czy mogę jakąś usunąć lub zmienić na inną niż podstawową?

http://img534.imageshack.us/img534/1156/s3nv.png

Nie możesz utworzyć więcej niż 4 partycje.

O tym to ja też wiem, ale czy opłacalna jest zmiana jednego z dysków E lub D na inny typ, a następnie utworzenie nowej partycji podstawowej?

można mieć maksymalnie 4 partycje podstawowe, ty już masz i nie utworzysz kolejnych, partycji D bym nie ruszał tam masz recovery systemu

A czy D można jakoś zmienić? I czy jest to opłacalne?

Jeżeli nie to co mogę zrobić z tą wolną pamięcią? Jeżeli utworzę dynamiczną partycję będzie można na niej instalować pliki jak również zapisywać inne?(Zdjęcia filmy idt…)

tak D mógłbyś zmienić na podstawową tylko nie wiem czy po tej operacji zadziała recovery które na niej się znajduje

w obecnej sytuacji z tą wolną pamięcią nic nie zrobisz, masz 4 partycje podtwowe i nie utworzysz nowej ani partycji logicznej czy podstawowej

dla systemu partycja logiczna czy dynamiczna niczym się nie różni widzi je jako partycje tak samo jak masz teraz

spróbowałem i utworzyłem tą partycję, lecz nie wiem czy będzie ona poprawnie działać…

http://img809.imageshack.us/img809/2300/iwof.png

a mógłbyś mi jeszcze wyjaśnić na czym polega partycja rozszerzona?

teraz zwróciłem uwagę że ty masz partycje dynamiczne, wygooglowałem że możesz ich tworzyć więcej niż 4

tyle że ja na system bym zostawił ze 100GB a te 50GB co masz powiększył i na tę nową przeniósł pliki typu, filmy, muzyka, zdjęcia i inne pliki

A mógłbyś mi trochę rozjaśnić na czym to polega?

Czyli będzie normalnie wszystko działać?

co tu wyjaśniać możesz robić partycji ile chcesz

tak będzie działać

Dzięki za szybką odpowiedź :smiley:

Temat do zamknięcia…