Dzielenie partycji z systemem bez jego usuwania

Witam,

Czy istnieje możliwość podzielenia partycji na której jest zainstalowany system? i czy jeśli jest taka możliwość to jest to bardzo ryzykowana operacja (posypanie się systemu) czy nie? partycja jest prawie czysta, zainstalowany tylko system, programy HP ładujące się razem z systemem podczas pierwszego uruchomienia laptopa i jeden mój program. z góry dzięki za info.

Pozdrawiam

Do tego zabiegu polecam EASEUS Partition Master. Przed pomniejszeniem partycji, wykonaj defragmentację. Jeżeli tego nie zrobisz może się okazać, że pomniejszając partycję przytniesz jakieś pliki i nie będzie już możliwości ich odzyskania…

Przecież program nie powoli pomniejszyć partycji o część na której znajdują się dane :frowning: Także…nie ma możliwości utraty danych :slight_smile:

No to polecasz program do bani, dobry program sobie przeniesie dane w inne miejsce dysku, tylko że to będzie trwaaaać,

Poleca bardzo dobry program, który przenosi dane w nowe miejsce. Najgorsze jest to, że polecający robi to nieumiejętnie (wypisuje nawet głupoty). Przez zmianą rozmiaru partycji niezależnie jakim robimy to programem (głownie przed zmniejszaniem rozmiaru) zaleca się przeprowadzić defragmentację dysku/partycji.

jaki to system? w Viście najprościej jest jest przez “zarządzanie komputerem” System się nie posypie jak defragmentujesz dysk.

Całkowicie się zgadzam, ale mam jeszcze jedną wątpliwość. Zawsze zalecano dodatkowo sprawdzić czy na dysku nie ma błędnych sektorów i dokonanie ich ‘naprawy’ bo w przeciwnym wypadku operacje na partycjach mogą się ‘posypać’. Czy Twoim zdaniem podczas defragmentacji dysku taka naprawa zostanie dokonana automatycznie?

Dzięki za wszystkie porady. Jako że mam Viste i jeszcze prawie pusty dysk to spróbuje zrobić te partycje programem dostępnym w systemie. Pozdrawiam