Mam pewien problem jest np. 107 wpisów w bazie danych i ja chce, żeby na stronie pojawiło się tylko 10 wpisów albo 7 i chce też dodrukować hiperłącza, żeby to wyglądało tak
Oczywiście mamy się rozumieć, że na 1 stronie pojawią się wpisy od 1 do 10 na drugiej od 11 do 20 to, że drukuje tyle stron ile jest wpisów udało mi się zrobić jednak u mnie jest tak że na pierwszej stronie drukuje od 1 do 10 a na 2 od 12 do 14. Jak zrobić to dobrze ?
Chodzi mi o to, że jak jest np. 111 rekordów SQL i mamy takie zadanie wydrukować te rekordy na tylu stronach, żeby je wszystkie wydrukować i tak, żeby na 1 stronie było maksymalnie 10 rekordów.
Zawsze jak zapytanie nie chce działać, wypisz je sobie “echem” i wklej do np. Phpmyadmin’a czy MySQL Workbench, czy czegokolwiek co pokaże ci błąd w zapytaniu.
Masz w zapytaniu $_GET[strona], brakuje apostrofów. Aczkolwiek nie jestem pewien czy teraz już zadziała, czy przypadkiem w PHP w cudzyslowiach nie można używać tablic.
$strona = $_GET['strona'];
$query = " select id,user,co_robil,data,os,przegladarka,ip,system from statystyki limit 0, $strona ORDER BY od";
Ale w tym ciągle jest błąd. Teraz strona jest podatna na ataki SQL injection, musisz jakoś zabezpieczyc zmienną $strona, np. MySQL_real_escape_string
B.Andy, zaprzeczasz sam sobie. Pierw piszesz poprawnie, a potem kopiujesz kod z błędem. Nie masz zaczynać od 0, tylko od nr strony*ilość elementów, a wyświetlić masz ilość elementów .
PS Nie jestem pewien, ale takie sortowanie po id (o ile jest to klucz główny) jest domyślne. A co do tych apostrofów, zależy jak wywołujesz zapytanie.