Dzielone IP a udostępnienie FTP/www

Witam!

Pytam tylko dla pewności, bo po tylu kombinacjach wydaje mi się to już niemożliwe, by w końcu zadziałało. Otóż wszyscy użytkownicy mojego internetowego providera przeglądają net’a na tym samym IP. Wewnątrz sieci każdy ma wiadomo swoje wewnętrzne, ja mam jeszcze dodatkowo router. Dodam, że łączymy się z providerem przez PPPOE.

Gdy utworzę na swoim komputerze serwer www czy ftp wszystko działa ok, ale wewnątrz mojej małej sieci (2 kompy). Chciałbym z tym wyjść do internetu, podpiąć domenę (posiadam takową). NO-IP czy DYNDNS nie działa. One wskazują na IP tych wszystkich userów. Do tego provider na tym IP wyświetla swoją stronę.

Czy jest możliwość ominięcia tego w jakikolwiek sposób? Czy da się w moim przypadku utworzyć sprawny internetowy (nie intranetowy) serwer stron www?

Da się i są to do tego dwie możliwości. Bierzesz od prowidera zewnętrzny adres ip. Albo prosisz go o przekierowanie określonego portu na twój wewnętrzny adres ip. A domenę podpinasz pod ip o danym porcie.

Czyli tylko mogę to załatwić z providerem.

No to w takim razie nie opłaca mi się to, bo dostawca będzie chciał dodatkową opłatę. :frowning: Taniej już można kupić jakiś mały hosting.

No niestety bez providera nie jesteś w stanie zgodnie z prawem przekierować jego ip na twój komputer. Pomyśl o x10hosting możesz tam podpiąć swoją domenę a brak limitów sprawdza się bardzo dobrze ;]

Dzięki :slight_smile: