Dziwna sprawa zwis juz przy probie logowania


(gosciuW7) #1

dziwna sprawa zwis już w chwili logowania xp sp3 to było tak ten dell optiplex był w 80 proc do filmów i muzy.
Komp mi padł przy bardzo banalnej grze był zwis - reset - piski brak obrazu dziś po 2 mieś połączyłem ciekawość i ruszył obraz jest system jest myszkla klaw czyta nie pamiętam hasła więc wpisuje wymyślam i po 5 razach zwis przy próbie logowania mycha nie raguje klawiatura też ups miałem też te Manjaro ruszyło ale też nie pamiętam hasła admina.
Usb boot live cd i ratuje niektóre pliki
Czyli tak

  • obraz jest nie spalone
  • dysk 10letni czyta dane
  • usb porty czyta
  • ram ddr działa bo linux ładował obraz do pamięci

To moje pytanie jest takie - działa znów a nie działało.
Chce zrobić reinstalki , będzie wszystko O.K bo szkoda mojego czasu jeśli znowu coś.
Na kompa zbieram jeszcze


(LORDEK) #2

Piski tj. te po włączeniu komputera? Może być padnięty któryś element komputera tj. procesor, RAM ewentualnie popatrz czy nie masz popuchniętych kondensatorów na płycie głównej. Skoro udało Ci się włączyć komputer to sprawdź programem memtest pamięci - bootowalny linux powinien mieć to wbudowane. Wejdź do biosu i jeżeli masz tam odczyt temperatur to sprawdź jakie są po kilku minutach.

Co najszybciej możesz sprawdzić:

  • kondensatory na płycie głównej czy nie są spuchnięte
  • S.M.A.R.T. dysku. Jeżeli odpalasz jakikolwiek system sprawdź czy dysk już nie pada. Dane może dają się odzyskać, ale to kwestia czasu.
  • RAM - przełóż w inny slot, jeżeli masz więcej niż jeden bank to sprawdzaj stabilność na każdym pojedynczym i dla wszystkich razem przepuść przez Memtest
  • jeżeli powtórzą się piski to zlicz ile długich, ile krótkich i w jakiej kolejności. Na internecie znajdziesz opis co poszczególne sekwencje znaczą, dla każdego biosu są inne.
  • temperatury CPU w BIOS jak wcześniej wspomniałem.
  • być może zasilacz kończy też swój żywot i miewa gorsze momenty. Przetestować komputer z innym np. pożyczonym.

Zazwyczaj takie niespodziewane odżywanie komputera po dłuższym czasie leżakowania oznacza problem sprzętowy i z doświadczenia wiem, że często to są kondensatory albo na płycie, albo w zasilaczu. Zostaje lutowanie nowych lub wymiana tychże podzespołów.