Dziwne cienie / rozmycie od monitora

Siemka.

Dziś zauważyłem, że pojawiły się dziwne rozmycie, najlepiej widać na czarnym tle

WTF_PNG_300x300_q85.jpg

ale występują też one na np. stronach internetowych w postaci szarego paska (przedłużenie obrazka)

WTF2_PNG_300x300_q85.jpg

moja karta graficzna - radeon x600

monitor samsung syncMaster 710N

W czym może być problem i jak to naprawić ?

Albo ja jestem ślepy i nic nadzwyczajnego nie widzę, albo mój LCD ma kiepskie kolory, albo masz uszkodzony monitor.

Czyli jak wy na screenie nie widzicie to nie od karty tylko monitora. Tylko co to może być ?

Kabelek ? Czy coś innego : O ?

bo jest to takie rozmazanie okienka/obrazka w prawo na ok 1/3 szerokości okienka a obrazki w przeglądarce do końca ekranu.

Ja też niczego nie widzę…

Na jakiej rozdzielczości pracujesz?

1280x1024 częstotliwości sobie różne ustawiałem od 60 do 85 Hz i na każdej to samo (na 70 troszkę się zmniejszyło, ale nieznacznie)

Ja też raczej nic tu nie widzę. Czy to jest zawsze w tym samym miejscu niezależnie od tła, otwartego okna, programu itd.?

Spróbuj zastosować ustawienia Auto w monitorze. Możesz też powalczyć dodatkiem do panelu sterowania ClearType Tuning. Czasem takie rożne dziwne artefakty są spowodowane niewłaściwymi ustawieniami wyświetlania czcionek.

No i nie zaszkodzi sprawdzić we Właściwościach ekranu czy masz wszystko ustawione (monitor, karta, odświeżanie itd).

To nie jest w tym samym miejscu. Zawsze z prawej okienka lub innego elementu (np menu kontekstowe), przesuwa się razem z nim i zmienia rozmiar. Od kilku miesięcy nie zmieniałem nic w opcjach i wszystko śmigało więc to raczej sprzęt a nie oprogramowanie : O

Myślałem, że ktoś miał coś podobnego i mi podpowie w czym dokładnie problem :open_mouth:

Na początek może wymienie kabelek jak nie zadziała to oddam do serwisu jakiegoś : (

Właśnie wróciłem do domu i czytam Twój post na własnym (skalibrowanym) monitorze. I tu, muszę przyznać, że widzę paproch na drugim wycinku :slight_smile: Nie pierwszy raz własny monitor mnie nie zawodzi :slight_smile:

To jest raczej związane z ustawieniami wyświetlania ale trudno tak od razu powiedzieć, co to. Jakieś instalowane programy, a zwłaszcza gry, mogły coś namieszać. Sprawdź po kolei wszystko to, co już pisałem plus uaktualnij sterowniki (karta i monitor). Spróbuj tę autokalibrację w monitorze. Sprawdź w ustawieniach ilu bitowy masz kolor wyświetlania. Ustaw też profil kolorów systemu i monitora na sRGB.

Daj znać czy to pomogło.

Nie wiem o co chodzi, przed chwilą włączyłem komputer i rozmycia nie ma :smiley:

Może potrzebował odpocząć przez noc : O

Tak czy siak dzięki za pomoc :slight_smile:

Sorki za odkop ale jeszcze kilka minuyt temu sam szukałem odpowiedzi na to pytanie i pewnie inni tez szukaja więc dam odpowiedź.

Jeśli masz dziwne rozmycie po prawo przy każdej ikonce to prawdopodobnie kabel od monitora ci sie poluzował - sprawdź czy wtyczka jest prawidłowo wetknięta.

1 polubienie