Dziwne działanie gry przeglądarkowej

Witam
Mam pytanie odnośnie wydajności w grze przegladarkowej. Jest to dosyć dziwna sytuacja dla mnie i chciałbym przekazać jak najlepiej o co chodzi.
Podczas gry w pewną grę przegladarkowa na przeglądarce typu np chrome, opera czy Firefox gra działa jakby w 50% wolniej gdzie na przeglądarce Microsoft edge czy super bird działa normalnie. W menadżerze zadań proces np w chrom ma zużycie procesora karty graficznej na poziomie 50-60% a czasem po prostu procesoru 40%.
Wszystkie sterowniki które były dostępne na stronie Acer jak i Intel i NVIDIA zostały zainstalowane. Ktoś też sugerował mi abym wyłączył w przeglądarce przyspieszenie sprzętowe i pomogło tylko przy jednej przeglądarce ‘superbird’. W czym jest problem? Potrafi ktoś podpowiedzieć o co chodzi? Dodam, że dwa dni temu został zakupiony sprzęt i postawiłem system win 10.

Laptop Acer Nitro 5 i7-9750H/16GB/512/ GTX1660Ti

Nie znając gry, niewiele można powiedzieć.

chodzi tutaj o grę armadabattle.
przy okazji zapodam link do zrzutu ekranu z menadżera zadań jak mniej więcej to wygląda:
https://zapodaj.net/c7fc8af17dabd.jpg.html - gra włączona na firefox

edit.
do tego ktoś mi również zasugerował aby zmienić plik wymiany na stałą wartość" Min i Max 8196 MB na najszybszym nośniku. Tyle że jak to zrobiłem to żadnej zmiany nie było

Masz lepszy procesor, ale i tak jest z 50 razem google skrypty (20), frame i xhr. Ciężkie to, chociaż pamięci mało bierze:

Niestety, nie da się zmienić. Rozumiem, że edge inaczej przetwarza skrypty google. Korzystaj z edge…

Czyli nie przejmować się tym? Oczywiście mogę na spokojnie grać na edge, ale temat mnie troszkę poruszył bo na moim 7 letnim stacjonarnym komputerze mogę na spokojnie 3 inne przeglądarki odpalić na raz i grać bez problemu

… bo o dziwo przegladarka M$, stary edge, jest nieco lżejsza od G$$gle :wink:

Przy okazji zapytam czy faktycznie warto zmienić ilość w pliku wymiany? Posiedziałem trochę i wyczytałem, że są głosy za i przeciw nawet wyłączenia stronicowania. Warto?

A ile go masz przy 16 GB RAM 300MB. :slight_smile: ? CZasami Windows go potrzebuje, a na wydajnosć u Ciebie z SSD jeszcze wpły zerowy. :slight_smile:

Oki, czyli zostaje jak jest :slight_smile: bardzo dziękuję za porady w poście. Pozdrawiam