Dziwne problemy po czyszczeniu PC + kłopot z zainstalowaniem sterowników Nvidia

Witam. Ostatnio mój znajomy czyścił mi komputer z niepotrzebnych plików. Problem w tym, że odkąd wyczyścił pliki wszystkie gry mi nagle szlag trafił- podczas gdy np.: BF 1 chodził w stałych 70-80 FPS na wysokich ustawieniach, tak po czyszczeniu ledwo wyciągał 10 FPS na niskich. I tak z każdą grą… Ten sam znajomy stwierdził, że być może omyłkowo spowodował jakieś braki w sterownikach GPU czy tam Nvidii więc wyczyścił wszystkie sterowniki Nvidii po czym powiedział, żebym zainstalował z powrotem ze swojej płyty CD MSI nowe sterowniki GPU jednakże kiedy próbuję to zrobić (z tej płyty instaluje się sterownik graficzny NVIDIA wersja: 372.90) wyskakuje wówczas taki komunikat: “Ten sterownik graficzny nie mógł odnaleźć zgodnego sprzętu graficznego”. Jest również problem z zainstalowaniem GeForce Experience, który wcześniej został automatycznie odinstalowany razem z tymi sterownikami. Przy próbach jego instalacji pojawia się komunikat: “Nvidia GeForce Experience requires an NVIDIA GPU. Refer to the: Wymagania systemowe”

Karta graficzna mojego PC: NVIDIA GeForce GTX 1050Ti
Procesor: Intel® Core™ i5-7400
Oprogramowanie: Windows 10

srhsr

Wobec tego odinstaluj sterowniki nVidia programem: https://www.dobreprogramy.pl/Display-Driver-Uninstaller,Program,Windows,47643.html wybierając w nim kartę nVidia.
Po restarcie zainstaluj sterowniki pobrane ze strony firmowej komputera. Podczas instalowania wybierz opcję instalacji użytkownika i “na czysto”!
PS. Nie wykluczone, że Twoja płyta CD ze sterownikami, nie ma ich dla systemu Windows 10.
Swoją drogą jakim cudem owo “czyszczenie” plików przez znajomego objęło również sterowniki, tego nie rozumiem :grinning:

Przy instalacji tego GeForce Game Ready Driver (który na mojego PC jest wersji 416.34) wyskakują dwa komunikaty:
“Ten sterownik graficzny NVIDIA nie jest zgodny z tą wersją systemu Windows.”
“Ten sterownik graficzny nie mógł odnaleźć zgodnego sprzętu graficznego.”
gfcvyhdytd

PS. Nie wiem, ja się nie znam :stuck_out_tongue: Ten znajomy tłumaczył mi coś, że korzystał z czyszczenia dysku we właściwościach i, że ponoć to zaczęło oczyszczać coś w sterownikach.

Wygląda na to, że Twoja karta graficzna nie jest GeForce GTX 1050Ti lecz jej modyfikacją przez MSI.

DDU najlepiej jest użyć w trybie awaryjnym.

Pokaż screena z menadżera urządzeń.
Sprawdź przypadkiem, czy sterowniki chipsetu są zainstalowane i stery grafiki zintegrowanej Intel.
Jeżeli do tych dwóch elementów stery są zainstalowane to instalator karty graficznej NVIDIA już powinien poprawnie wykrywać GPU.

System mam 64 bitowy, oraz kartę GeForce GTX 1050 Ti, ale teraz zauważyłem w informacjach o systemie, że tej karty mi nie odczytuje i odczytuje tylko Intel Graphic. Zupełnie tak jakby ten GTX nie istniał.

Otóż to! Dlatego zrób to, co wyżej napisał “Domker”. Podaj też firmę i model komputera.

Brzmi to kuriozalnie, ale GeForce nie będzie widoczny dla instalatora do momentu instalacji sterownika od karty zintegrowanej Intel.

To jest ten screen z menedżera urządzeń. Nie wiem tylko jak posprawdzać te sterowniki grafiki zintegrowanej Intel.

Jest i model płyty głównej.

W tej chwili karty nVidia dla systemu nie ma!.
Natomiast z kartą Intel chyba(?) jest wszystko w porządku, jak mi się zdaje??? Chyba, że nie dowidzę :joy: na jej symbolu wykrzyknika lub pytajnika?
Jeśli jest tam taki znaczek, to proszę zainstalować dla niej sterowniki VGA Intel pobrane ze strony firmowej komputera (bo to chyba jest komputer firmowy, a nie “składak”?), a dopiero potem (po restarcie) zająć się sterownikiem do karty graficznej nVidia, który też chyba będzie do pobrania na stronie komputera.

Za @Astor444, karta nVidia nie jest widoczna dla systemu - może trzeba ją ustawić w BIOS-ie? Gdzie się podpinasz z monitorem, płyta ma HDMI, DVI - karta na PCI-express ma osobne wejście (łopatologicznie już się staramy dojść, gdzie jest problem).