Dziwne problemy z kompem


(Masonizyd) #1

mam bliżej nieokreślony problem z kompem.

Otóż rzecz w tym, że mam pamięć 1 Giga w dwóch kościach po 512

i jak wyjmę drugą kość to działa ok ale razem nie moge odpalić żadnej gierki, są problemy z grafiką.

Mam kompa AMD Athlon 2400 + kartę graf. radeon 9600 pro 256 Kb. Motherboard KT-400 A Windows XP SP 2 , dx 9c

Jest wykluczone, że to problem z kośćmi, były testowane i wszystko ok.

Wyczyściłem wentylator i dałem nieco pasty do styku bo mi się nieco przegrzewał komp ( w końcu upały straszne), ale to też nie to.

Co jeszcze może być? Dodam, że po świeżej instalacji działa tak samo.

I czasem słyszałem taki dziwny dżwięk po resecie kompa, jakby jechała karetka :wink: a dla tych co się znają na muzyce , powtrarzająca się oktawa.

Co do objawów to wyświetla mi się po prostu blue screen.

Może ktoś wie o co chodzi?


(Clubbasse207) #2

a obie kości są takie same ?

jeśli nie to mogą sie "gryść" :?

przełóż kości w slotach może to cos da ...

hm... a z kąd ten dzwięk sie wydobywał ??

z buzera czy może jakieś kondesatorki świszczały ?

jesli z buzera to było by fajnie jak byś podał ile ich było :slight_smile:


(Masonizyd) #3

kości są niestety tej samej firmy blitz a przekładałem je już 100 razy...

Złączono Posta : 28.07.2006 (Pią) 0:58

a co do dżwięku to powtarzaly się 2 dżwięki w oktawie jak pisałem tworzyło to efekt karetki pogotowia, tak z buzera


(Clubbasse207) #4

jeszcze jaki masz bios ? :slight_smile:

zreszta napisze wszystkie komunikaty :stuck_out_tongue:

bios award

bios AMI


(Masonizyd) #5

mam AWARD bios i chyba to z przegrzanym prockiem jest najbliższe prawdy,

ale jak napisałem z wentylatorem jest ok

teraz mam temperaturę ok 48 a miałem już prawie 60


(JNJN) #6

Podaj dokładnie model płyty i jej wersję PCB.

Podaj dokładnie oznaczenia modułów pamięci.

Użyj Everesta:

Poczytaj:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... 538#302538

Czy komp pracuje poprawnie na obojętnie jakim module pamięci (starym lub nowym) - obsadzonym pojedyńczo.

OT - kosmos.


(Masonizyd) #7

model płyty Epox EP-8K9A7I

ID płyty głównej 09/18/2003-KT400A-8237-6A6LYPARC-00

To wszystko co znalazłem na temat oznaczenia płyty.

co do pamięci:

Opis urządzenia

DIMM1: 512 MB PC3200 DDR SDRAM

DIMM2: 512 MB PC3200 DDR SDRAM

Pole Wartość

Właściwości modułu pamięci

Numer seryjny Brak

Rozmiar modułu 512 MB (1 rank, 4 banks)

Typ modułu Unbuffered

Typ pamięci DDR SDRAM

Szybkość pamięci PC3200 (200 MHz)

Szerokość modułu 64 bit

Napięcie modułu SSTL 2.5

Metoda detekcji błędów Brak

Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh

Taktowanie pamięci

@ 200 MHz 3.0-4-4-8 (CL-RCD-RP-RAS)

Własności modułu pamięci

Early RAS# Precharge Nieobsługiwane

Auto-Precharge Nieobsługiwane

Precharge All Nieobsługiwane

Write1/Read Burst Nieobsługiwane

Buffered Address/Control Inputs Nieobsługiwane

Registered Address/Control Inputs Nieobsługiwane

On-Card PLL (Clock) Nieobsługiwane

Buffered DQMB Inputs Nieobsługiwane

Registered DQMB Inputs Nieobsługiwane

Differential Clock Input Obsługiwane

Redundant Row Address Nieobsługiwane

Te wartości dotyczą każdego modułu z osobna.

Złączono Posta : 28.07.2006 (Pią) 12:55

tak obojętnie na którym

Złączono Posta : 28.07.2006 (Pią) 18:18

ale jaja, okazało się, że to karta graficzna wypięła się ze slotu.

Chyba idę się urżnąć, bo to hańba, że czegoś takiego wcześniej nie zauważyłem