Dziwne problemy z systemem


(Wojcioo) #1

Witam wszystkich, ostatnio mój komp zaczął się dziwnie zachowywać.

Prezentowałem logi w dziale bezpieczeństwo - system teoretycznie jest czysty. Oto problemy (wiekszość z postu z Bezpieczeństwa):

  1. Dosyć często do podanego adresu www dopisuje się 'sama' końcówka np. com. Wygląda to tak, że jak chcę wejść np. na stronę umk.pl, to otwiera mi się umk.pl.com, a na niej jakieś reklamy.

  2. Często się też pojawia komunikat 'nie można wyświetlić strony'.

  3. Dziś włączyłem winampa a on się 'wyzerował' - wszystkie okienka małe, brak ostatniej playlisty, ekran startowy przy uruchomieniu. Co więcej, nie można załadować playlisty (klawisz Load nie reaguje), a pliki z playlistami są 'nieznane'. Dodam, ze playlistę można uruchomić klikając na niej.

Ciekawe co będzie się dalej działo :confused:

Z góry dzięki za pomoc!


(El Presidento) #2

ad1. Na jakich dziej się tak przglądarkach?

ad.2 Bardzo mozliwe ze jest to wina łącza, napisz jaki masz typ łącza, firewall oraz zapytaj się admina sieći czy nie wsytępują z nią problemy.

ad.3 Jesteś pewien ze prawidłową zaknoczyłęś poprzednią pracę Winampa, bardzo czesto zdaraza się ze programy do odtwarzania muzyki poprostu gubią zapisane playlist. Moze być to spowodowane nieprawidłowym zakonczeniem pracy programu.


(Wojcioo) #3
  1. Mam tylko IE. Sprobuję zainstalować coś innego.

  2. Łącze mam stałe z kablówki, firewalla Zone Alarm. Spróbuję tam przekręcić. Wcześniej nie miałem takich problemów, a net mam u tego samego dostawcy od chyba 3 lat. Może faktycznie to u nich coś.

  3. Na pewno dobrze zakończyłem. To, że nie zapisało listy to najmniejszy problem. Winamp po prostu startował jakby był świeżo po insalacji, a nie był :slight_smile: I nie przeszkadzałoby mi to, gdyby nie to, że system przestał rozpoznawać pliki playlist.

  4. Właśnie zauważyłem, że jak chcę wysyłas smsa przez gg, to na pasku nie pojawia się okno - muszę do niego dojść przez ALT+TAB. Ale to może być spowodowane tym, że wczoraj wrzuciłem nowe gg (chociaż wczoraj smsy działały poprawnie). Zaczynam popadać w paranoje:)

EDIT: Muszę powiedzieć, że na firefoxie wszystko smiga aż miło i na razie nie pojawiły się żadne anomalie.


(El Presidento) #4

ad1.Więc jezeli na Firefoxie wszytsko chodzi bardzo dobrze, polecam pozostanie na nim zdecydowanie bezpieczniejsza przeglądarka.

Na dodatek polecam instalacje wtyczki AdBlock Plus, najlepszy moduł blokowania niechcianych reklam.

ad2.W firewall jedyne co mozesz ustawić to reguły dla aplikacji korzystających z internet co powinienieś zrobić. Najlepiej jescze zadzwon do administracji sieći i wyptaj czy nie ma problemów na centrali.

ad3.Najprawdopodbniej ponowna instlacja powinna pomóc (Usunięcie programu, usunięcie katalogów oraz czysczenie rejestru)

ad.4 Spróbuj utworzyć regułę w ZA dla gadugadu, bo nie słyszałem aby były problemy z wysyłaniem smsów w najnowszej wersji.


(Wojcioo) #5

Niestety, duzo się nie zmieniło.

  1. Strony dalej lubią się nie otwierać (FF i IE).

  2. Dzisiaj ni z gruchy ni z pietruchy komp mi się zrestartował.

  3. Nie mogę się dostać do poczty na wp (błąd połączenia z serwerem… bodajże 002), ale na inne konto na wp loguję się bez problemu.

Ostatnio zmieniłem opcję internetową i mam 128/64. Do tej pory miałem 128/128. Czy te problemy mogły się pojawić przez obniżenie prędkości wysyłania?


(El Presidento) #6
  1. Napisz kto jest dostawcą twojego internetu i jaki to typ połączenia. Problemy te napewno nie mogły się pojawić ze zmiany prędkości na niszą.

  2. Jezeli pojawiają sie nagłe restarty, napisz komunikat błedu który towarzyszły restartowy Panele Sterowania-Wydajnośc i konserwacja-Narzędzia administracyjne-Podgląd Zdarzen)

3.Napisz dokładny numer błedu, bo to naprawdę mi nic nie mówi.

Z jakiego klienta poczty korzystasz.


(Wojcioo) #7
  1. Mam net z kablówki (Multimedia). Oni stwierdzili, że programy p2p mogą mieć na to wpływ. Spoko, ale to się dzieje jak p2p są wyłączone. Modem motorola kablowy (telefoniczno-internetowy zainstalowany tydzień temu; poprzednio był sam internetowy).

  2. No tutaj trochę się zamieszałem, ale błąd systemowy wyskoczył Service Control Manager, zdarzenie 7000. Jeśli to nie o to chodzi, to powiedz - na tym podglądzie zdarzeń kompletnie się nie znam.

A pocztę sprawdzam przez www.

Pozdrawiam.


(El Presidento) #8
  1. Jezeli oni uwazają ze to twoja wina, sądze ze wine za tak częste rozłączanie i problemy mogą być spowodowane wirusami.

Wklej loga z HijackThis do działu Bezpieczeństwo.

  1. W Podglądzie Zdarzeń, wybierasz zakłądke System odnajdujesz dokładną godzine i date restartu i kilkasz dwa razy na bład. Następnie kopiujesz wszytsko co znajduję sie w Opis.

(Wojcioo) #9
  1. Jeśli chodzi o hijacka i silent runners, to system jest czysty. Zaczynam podejrzewać, że to może być jakaś fizyczna usterka kompa, bo system sam chyba sie nie może zepsuć.

  2. Opis:

Nie można uruchomić usługi SYMTDI z powodu następującego błędu:

Nie można odnaleźć określonego pliku.

Aby znaleźć więcej informacji, zobacz http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp w Centrum pomocy i obsługi technicznej.


(Mordor99) #10

Chyba Windowsa nie znasz :mrgreen:

P.S. Tylko mnie nie op**przajcie za ten komentarz.


(El Presidento) #11

Najlepiej jagbyś sprawdził kartę sieciową na innym komputerze, albo poprostu przetrzyj ją z prochu.

Symtdi.sys - Symantec Corporation Network Dispatch Drive.

Czyli uzywasz Nortona przez którego nastąpił restart.


(Wojcioo) #12

Ha! To może być to. Sprawdzę kabel w modemie. Że też mi to do głowy nie przyszło.

A z tym nortonem to dziwna sprawa, bo ja nie używam go. Nawet skanera online nie używalem (o ile istnieje). Kiedyś chyba miałem go zainstalowanego…


(El Presidento) #13

Odszukaj wszytskie katalogi w systemie o nazwie Symanetec , i usuń je. Jak będą stawiały opór (Nie mozna usunąc pliku), usuwasz je programem:

http://www.idg.pl/ftp/pc_9973/Unlocker.1.80.pl.html

Albo prościej w Trybie Awaryjnym.

Następnie ściągasz program:

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=509&t=29

Instalujesz i uruchamiasz. Wybierasz opcję Czysczenie Rejestru zaznaczasz wszytsko co znajdzie i usuwasz. (Program jest bezpieczny).

Następnie wchodzisz:

Start-uruchom- services.msc

Znajdujesz usługi Symanetec i zatrzymujesz je. (Jak nie wiesz które wklej screena z wszytskich usług).

Start-uruchom-msconfig

Sprawdzasz czy nie uruchamia sie zadna usługa Symanetec.


(Wojcioo) #14

Ok, Zenek, wszystko zrobione. Co do services.msc to faktycznie nie wiem ktore zatrzymac. Wystarczy jak wkleję wyeksportowaną listę czy musi być screen?


(Marsmo) #15

Można skorzystać z programu Norton Removal Tool (SymNRT) - darmowego narzędzia do usuwania Nortona wszelkiej maści z systemu, bo niestety sam Symantec przyznaje, że bezkolizyjnie to się ich produktów usunąć nie da, stąd i lekarstewko… :stuck_out_tongue:

A wgryza się w system niemiłosiernie!

http://www.softzone.pl/index.php?option … ent=folder

Ale za to czystka będzie na full i wszelkie odwoływania się do pliku Symtdi.sys z jakimikolwiek zależnościami - przestaną istnieć!

A jak to nic nie da… to przeczuwam bliski początek Formatu…

Dobrze Qua to spuentował, niestety tak… i może się to stać w ciągu jednego wejścia w komp, choć symptomy mogą się pojawiać wcześniej.

Po prostu zmęczenie materiału i tyle…

U Ciebie za tym przemawiałaby mnogość bugów z różnych dziedzin i aplikacji, że tak naprawdę to tylko jeden wielki chaos przychodzi do głowy.

Zwłaszcza, że piszesz o czystych logach z HT.

Wiem, co mówię - bo ostatnio rozprawiczyłam kompa z problemem niemocy - na wszystkie możliwe sposoby i… w końcu poległam! :mrgreen:

Ale po blisko 3 latach, to i tak nieźle…


(Wojcioo) #16

Na razie pracuje stabilnie, ale sprzęcicho jest dosyć stare, więc troche strach - kiedy nie wstanie :slight_smile: No i podejrzewam, że to może byc fizyczny a nie programowy problem. No nic, czekam co się stanie, ale wolałbym żeby jeszcze trochę pociągnął :slight_smile:


(El Presidento) #17

Jezeli chciałbyś zwiększyć wydajnośc twojego sprzętu.

Uzyj :szukaj: