Dziwne reklamy na smartphonie

Cześć, od pewnego czasu mam problem, że na ekranie telefonu u góry pojawiają mi się jakieś reklamy, pojawiają się nie tylko jak jestem w przeglądarce, ale także jak przeglądam menu, pisze smsy itp. Po naciśnięciu krzyżyka żeby zamknąć reklamę otwiera mi się przeglądarka na takim linku tracker.tpc.re 

Podejrzewam,że to jakiś wirus i chciałbym się go jak najszybciej pozbyć, bo wydaję mi się, że przez to też telefon się trochę zmulił. Mam Sony xperia z2. 

Jak to usunąć? Co mam z tym zrobić? Co o tym sądzicie? 

Dodam, że na smartfonie mam avg protection. 

Pozdro :slight_smile:

Nacisnij dłużej tą reklamę i klinik na opcję “pokaż info o aplikacji”(lub coś w ten deseń) Aplikacja podana w tej informacji generuje te reklamy i albo ją odinstalujesz, albo wyłączysz internet(średnio skuteczne) albo zainstalujesz AdAway(wymagany ROOT).

Przytrzymanie nic nie daję,nic się nie pojawia. Wciąż co jakiś czas się pojawia, może teraz troszkę rzadziej, ale wciąż. :confused:

Spróbuj powyłączać programy/gry, które ostatnio poinstalowałeś w menadżerze aplikacji (opcja wyłącz lub wstrzymaj o ile dobrze pamiętam). Jeśli problem nie zniknie, włączasz tą i wyłączasz następną.

Instalując cokolwiek ze sklepu, akceptujesz takie bądź inne uprawnienia dla aplikacji. Podejrzewam, że jakaś aplikacja " z niższej półki" doinstalowuje Ci ten bonusik, którego teraz doświadczasz.

Im szybciej tym lepiej, bo nigdy nie wiadomo jakie działanie mają takie dodatki.