Mam nowego latopa Laptop LENOVO IdeaPad 5 14ALC05 14" z Windowsem 11
Zaobserowałem coś dziwnego - co najmniej 2 programy które instalowałem (Find And Run Robot oraz Stellaris (gra w ramach steam) utworzyły swoje profile konfiguracyjne (+ miejsce zapisu stanu gry) zamiast w folderze %USERPROFILE%\Documents\Paradox Interactive\Stellaris\save games czy %USERPROFILE%\Documents\Donater Coder w folderze C:\Users[nazwa użytkownika]\OneDrive\Office Online\
Czemu tak jest i jak to zmienić? czemu instalowane programy pakują się do OneDrive i folderu Office Online ?? Czy to normalne w Windowsie??
Deweloper ustala ścieżki. Może być więcej niż jedna.
A to zdanie nie ma sensu dla mnie. Jest niedokończone?
co najmniej 2 programy które instalowałem (…) utworzyły swoje profile konfiguracyjne (+ miejsce zapisu stanu gry) zamiast w folderze (…) czy (…) w folderze (…)
Rozumiem że developer. Ale te ścieżki na innym komputerze w Windows 10 mam takie jak wskazałem wyżej - w profilu użytkownika a nie tak jak tu w usłudze Onedrive w folderze Office Online.
np co do Stellaris winno być tak: https://stellaris.paradoxwikis.com/Save-game_editing
a jest na Onedrive w folderze OfficeOnline
To samo dotyczy programu Find And Run Robot - on też winien mieć gdzie indziej całą konfigurację.
Pytanie co na etapie instalowania podstawia ścieżkę C:\Users[użytkownik]OneDrive\Office Online\ w miejsce ścieżki właściwej %USERPROFILE%\Documents\
Jak OneDrive jest ci zbędne i masz pojemniejszą chmurę niż 5-15 GiB to można by zabezpieczyć pliki i spróbować wyłączyć lub nawet odinstalować OneDrive.
Potem testować czy programy wykryją nieaktywne OneDrive czy wolą dowiązania symboliczne, wskazujące, że plik jest gdzieś indziej ale jak nie analizują tego dokładnie to nie narzekają (raczej mało kto robi sprawdzanie czy ktoś oszukuje dowiązaniami symbolicznymi).
Sprawdź czy da się oba dodać do wykluczeń z synchronizacji:
Paradox Interactive Donater Coder
Najlepiej przy zamkniętych grach/programach zapisać sobie osobno stan jaki jest w Online jak różni się od tego z „dokumenty” i zobaczyć czy oba programy z czapy dalej będą szukać konfiguracji na OneDrive jak w ogóle umieją używać katalogu OneDrive a nie, że ci się wydaje jaki katalog jest mielony (jakby nie miały czegoś takiego jak Firefox ma w about:profiles i about:support, że można ostatecznie rozpoznać jaki profil się pechowo włączył jak są bardzo podobne).
Wywaliłem w ogóle robienie kopii zapasowych w Onedrive i być może to pomoże. Musze tylko zainstalować grę od nowa.
Podobno jest tak:
W systemie Windows 10 lub 11 istnieją dwa zestawy folderów biblioteki (Dokumenty, Obrazy i Pulpit) , jeden znajduje się w folderze użytkownika w folderze C: \ Użytkownik, a drugi (domyślnie) znajduje się w folderze OneDrive w folderze użytkownika w C: \ Użytkownicy. Usługa OneDrive domyślnie synchronizuje foldery Dokumenty, Pulpit i Obrazy znajdujące się w folderze OneDrive [to tłumaczy moim zdaniem częściowo folder OneDrive choć nie wiem czemu akurat w folder Office Online]
Istnieje metoda zmiany tych lokalizacji folderów biblioteki w rejestrze z powrotem do folderów w folderze użytkownika, jednak jeśli to zrobisz, może być konieczne ponowne zainstalowanie tych gier.
Kliknij przycisk Start, wpisz regedit i naciśnij Enter, aby otworzyć Edytor rejestru.
Kliknij Wyświetl i upewnij się, że „Pasek adresu” jest włączony.
Rzeczywiście jeden wpis
Computer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders{24D89E24-2F19-4534-9DDE-6A6671FBB8FE}
ma zawartość C:\Users[nazwa]\OneDrive\Office Online
No i na koniec. Rzeczywiście wyłączenie synchronizacji dokumentów na onedrive pomogło. Gra tym razem po zainstalowaniu zamieściła swoje dane w standardowym miejscu.