Dziwne zachowanie karty Asus GeForce 6600GT

Nagle moja niedawno kupiona karta graficzna asus nvidia geforce 6600GT zaczęła wariować.Nawet najprostsze gry przestały działać prawidłowo.Przedstawiam zrzuty ekranu http://img188.imageshack.us/img188/3853/61569696.jpg , http://img688.imageshack.us/img688/4905/fifa8g.jpg , http://img541.imageshack.us/img541/4924/tempv.jpg .Na ostatnim zdjęciu temperatury z everesta. Pentium 4 2,8 GHz, AsRock PePRO, 1,5 GB RAM, karta graficzna jw, rzecz ma się i na Windows 7 Home Premium i na Windows XP Prof. Sterowniki przeinstalowałem,odpowiednie dla karty, ze strony NVidia.Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji, czy też karta kwalifikuje się do kasacji.Proszę o szybką ocenę sytuacji i skuteczne rady.Z góry dziękuję.

Te temperatury to po jakimś czasie gry są takie ? Karta a raczej pamięć na karcie siada i niestety karta do wymiany ,jeśli na gwarancji do reklamuj

Yup, potwierdzam - pamięć siada - ostatnio użerałem się z podobnym problemem na kompie znajomego - karta na wymianę.

No to mnie pocieszyliście.Kartę kupiłem na allegro jako używaną i pochodziła niecały miesiąc.Ale właśnie przełożyłem ją na inną płytę główną i na tej drugiej narazie jest ok,ale trzeba czasu by to potwierdzić.A takie i ciut wyższe temperatury utrzymują się przez cały czas gry,zależnie od rodzaju gierki.Dzięki za odzew,potestuję ją jeszcze na tej drugiej karcie i wtedy zadecyduję.

zielony nowicjusz , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif

Hej!

To są artefakty - najczęściej przegranie pamięci (rzadziej procesora) lub przetaktowanie (co się prawie zawsze wiąże z przegrzaniem). Sprawdź czy karta nie jest podkręcona, jeśli tak to obniż taktowanie do fabrycznego. Sprawdź, czy radiator nie jest zakurzony.

Jeśli to nie pomoże, to niestety, ale karta do wymiany.

Swoją drogą okaz muzealny :slight_smile:

To już coś z kartą graficzną,no jak już w Pasjansie są artefakty to już karta do wymiany,bo temperatury nie wydają się być “AŻ” takie duże.

Dla xp wyświetla wer 197.75, spróbuj na starszych np 84.21, tak nowe jak seria 100 są pisane bardziej pod gpu seria 8 w górę.

Jakie te kompy mają zasilacze?

A ze screnów to wygląda może to być przegrane gpu, lub pada wierzchołkowanie.

Dzięki za zainteresowanie tematem.W chwili obecnej karta siedzi od 2 godzin w płycie MSI MS-6701.Katuję ją FIFĄ 08 i jak narazie chodzi prawidłowo.Temperatura GPU jest w granicach 45 st.Więc chyba coś innego jest przyczyną,tym bardziej że na AsRock PePRO te tzw artefakty powstają chwilkę po uruchomieniu,jeszcze bez obciążenia,więc przegrzanie raczej odpada.Karta chodziła normalnie ,nie była przeze mnie podkręcana.Teraz podejrzewam,że zaczęło się wszystko po próbie przyłączenia TV do karty jako drugi odbiornik.Zresztą z powodzeniem za pomocą kabla RGB.Więc gdzie przyczyna?Oczywiście przyłącze telewizora i wszystkie z tym związane ustawienia w karcie zresetowałem.

Remix,może ta karta archaik,ale trudno do archaika AsRock Pe PRO ładować jakieś nowe cudo techniki.Miałem Ati Radeona 9600,niestety dwa egzemplarze padly,więc zrezygnowałem.Pozdrawiam

Dodane 21.05.2010 (Pt) 16:11

Komputer z płytą AsRock PePRO pracuje z zasilaczem Delta 350 W i na nim dzieją się cuda na karcie,natomiast płyta MSI MS-6701 podłączona jest do zasilacza Minebea Electronics (UK) Ltd 200 W (archaik).I na tym zasilaczu karta pracuje sprawnie bez żadnych efektów ubocznych już ponad 4 godziny.Gdyby to był przegrzewany GPU albo pamięci chyba dałyby już o sobie znać.Cuda czy co?