Dziwne zachowanie karty graficznej, spadki fps

Witam na wstępie mój pc:

Intel core i5 4690k
Geforce gtx 1070 Ti
8gb Ram Hyperx Fury
Gigabyte z87x-oc

Witam, występuje dziwna sytuacja z moim sprzętem. Otóż po wymianie płyty głównej z MSI B85M E-45 na tego gigabytea odniosłem spadki fps w grach, jak i powolną pracę systemu szczególnie dysk też ma 100% gdzie wcześniej czegoś takiego nie było. Przed dostaniem tej płyty głównej nowej miałem tą msi i gry z tą kartą miały po 300+ fps w cs go i w gta 80-120, a teraz jest po 60-82 w GTA i w cs go od 120- 280 to trochę spadek wydajności ale nie wiem czym spowodowany, bios aktualizowany z f9c na f8 ponieważ myślałem ze ta beta biosu coś mogła schrzanić… ale nie kartę przełączałem w inne sloty PCi-E na płycie i też nic, poza tym na jednym slocie w ogóle mi nie czyta tej karty mianowicie na Pci-e x4 bodajże no cóż nie wiem może coś z tym dyskiem i wydajność spada. Wykonam wszystkie testy jakie uważacie za słuszne w tej sprawie. Pozdrawiam

edit: a i dziwne jest to że bezpośrednio po zrobieniu formatowania z USB Win10, i zainstalowaniu sterowników do GPU, mój dysk ma 100% zużycia kolega powiedział mi że to przez Windows Update i że muszę czekać aż wszystko się tam zrobi, ale co ja tam wiem.

Czy po wymianie płyty głównej był na nowo zainstalowany system operacyjny. Jeżeli tak to czy zostały zainstalowane sterowniki do płyty głównej.