Dziwne zachowanie komputera(BSODDY i błędy) pomocy

Witam, kupiłem niedawno nowy komputer(specyfikacja poniżej):

Intel Core i5-4440 (6M Cache, do 3.30 GHz) BOX BX80646I54440

ASRock B85 PRO4 LGA1150 ATX : HDMI+DVI+VGA+SND+GLN+U3+SATA3 IN ( B85 PRO4 )

Team Group Vulcan Gold - DDR3-1600 CL9 - 8 GB (2x4GB) TLYD38G1600HC9DC01

Asus Radeon R9 270X, 2GB DDR5 (256 Bit), HDMI, DVI, DP (R9270X-DC2T-2GD5)

Seagate Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003)

Zalman Z3 PLUS CZARNA mATX ATX OKNO USB 3.0

XFX ATX Core 450W 120mm 80+ PSU (P1-450S-X2B9)

zainstalowałem na nim windows8.1 i zaobserwowałem pewne problemy. Otóż zdarza się że wyrzuca mi BSOOD’y np Memory management, pfn_list_corupt, page fault in nonpage area. Dzieje się to głównie podczas uruchamiania komputera bądź zaraz po uruchomieniu i pojawieniu się pulpitu, albo gdy uruchamia się ponownie po aktualizacji, raz zdarzyło się po szybkim otwarciu kilku kart w google chrome,ale jak teraz otworze z 20 kart to się nic nie dzieje. Nie wiem jakie są tego przyczyny: czy to zepsute kości RAM , czy może zasilacz za słaby(choć nie wydaje mi się) albo czy to po prostu  wina windowsa który jak wiadomo jest nowy i może nie być jeszcze w pełni dopracowany. Zdarza się również że przeglądarka google chrome odmawia posłuszeństwa i gdy ją uruchomię i spróbuje coś napisać to zamyka się i pisze że uległa awarii po czym uruchamia się ponownie i dalej dzieje się to samo- pomaga jedynie ponowne uruchomienie komputera. Wystąpił również problem że komputer próbował się odwołać do komórki pamięci która nie może być written i zamykał jakaś tam aplikację(działo się to zaraz po uruchomieniu ). Proszę o pomoc :slight_smile:

Zrób test pamięci memtest86 i wklej zdjęcie tutaj po całym przebiegu.

Podobną sytuację miałem kiedyś jak miałem Windowsa 7. 

Okazało się, że kości pamięci były źle włożone w banki na płycie. ponowne wyciągnięcie i włożonie pomogło.

Nasuwa mi się jeszcze jedna kwestia. Jak należy wkładać kości w banki? Czy na tej płycie nie ma znaczenia gdzie włożysz te same kości, czy do 1 i 3, 2 i 4 itd. Czy jest jakiś schemat. Sprawdź.

Wszystko zawsze napisane jest w instrukcji płyty głównej.

Ale czy kolega ma dobrze włożone kości, to jest podstawowe pytanie.

Wiele osób zapomina sobie jak wkłądać pamięci w banki.

Schemat:

osfwuq.jpg

Ja sam nie składałem tego komputera-serwis. Ale mogę sprawdzić, wyjąć i ponownie włożyć. A co do memtest to przymierzam się go zrobić ale dopiero jutro bo muszę skoczyć płytke kupić.Z tego co widziałem to kości są włożone w sloty 2 i 4 bodajże.

Przełóż do 1-3 (A1-B1), wykonaj memtest i daj znać co wyszło.

Tylko poprawnie zamontuj kości.

Memtest przeprowadzę jutro ale otworzyłem kompa i zauważyłem ze jedna wtyczka obok RAM-u chyba to ATX12V1 była niedociśnięta(składa się tak jakby z dwóch części i jedna część trochę wyskoczyła) czy to mogło mieć wpływ na te zachowania komputera? Wszedłem w dziennik zdarzeń i tam pisze że miałem w ciągu 7 dni 17 błędów krytycznych kernel-power a są one spowodowane chyba zasilaniem, możliwe że dlatego występowały że ta wtyczka była nie dopięta i występowały spadki napięcia. To tylko moje odczucie nie znam się za bardzo na tym więc proszę odniesienie się do tego, bo możliwe że problem został rozwiązany.

Niestety znowu wyskoczył błąd memory management więc to nie to. Będę musiał zrobić ten memtest.

Jak masz problemy z BSODami warto zerknąć na połączenia na plycie głównej, zasilanie, pamięci, karty rozszerzeń etc. Coś mogło zostać poruszone, mogło się wysunąć, bywa różnie. Jak pisałem wyżej, miałem problemy z pamięcią, okazało się, że nie było dostatecznie dobrego styku i co jakiś czas mi waliło mi BSODy.

Jak masz możliwość to zrób zdjęcie błędu tak aby był widoczny kod. 

Już wszystko jasne . Zrobiłem memtest i jedna kość jest uszkodzona (ok 200 tys błędów). Dzięki wszystkim za pomoc .