zainstalowałem na nim windows8.1 i zaobserwowałem pewne problemy. Otóż zdarza się że wyrzuca mi BSOOD’y np Memory management, pfn_list_corupt, page fault in nonpage area. Dzieje się to głównie podczas uruchamiania komputera bądź zaraz po uruchomieniu i pojawieniu się pulpitu, albo gdy uruchamia się ponownie po aktualizacji, raz zdarzyło się po szybkim otwarciu kilku kart w google chrome,ale jak teraz otworze z 20 kart to się nic nie dzieje. Nie wiem jakie są tego przyczyny: czy to zepsute kości RAM , czy może zasilacz za słaby(choć nie wydaje mi się) albo czy to po prostu wina windowsa który jak wiadomo jest nowy i może nie być jeszcze w pełni dopracowany. Zdarza się również że przeglądarka google chrome odmawia posłuszeństwa i gdy ją uruchomię i spróbuje coś napisać to zamyka się i pisze że uległa awarii po czym uruchamia się ponownie i dalej dzieje się to samo- pomaga jedynie ponowne uruchomienie komputera. Wystąpił również problem że komputer próbował się odwołać do komórki pamięci która nie może być written i zamykał jakaś tam aplikację(działo się to zaraz po uruchomieniu ). Proszę o pomoc
Podobną sytuację miałem kiedyś jak miałem Windowsa 7.
Okazało się, że kości pamięci były źle włożone w banki na płycie. ponowne wyciągnięcie i włożonie pomogło.
Nasuwa mi się jeszcze jedna kwestia. Jak należy wkładać kości w banki? Czy na tej płycie nie ma znaczenia gdzie włożysz te same kości, czy do 1 i 3, 2 i 4 itd. Czy jest jakiś schemat. Sprawdź.
Ja sam nie składałem tego komputera-serwis. Ale mogę sprawdzić, wyjąć i ponownie włożyć. A co do memtest to przymierzam się go zrobić ale dopiero jutro bo muszę skoczyć płytke kupić.Z tego co widziałem to kości są włożone w sloty 2 i 4 bodajże.
Memtest przeprowadzę jutro ale otworzyłem kompa i zauważyłem ze jedna wtyczka obok RAM-u chyba to ATX12V1 była niedociśnięta(składa się tak jakby z dwóch części i jedna część trochę wyskoczyła) czy to mogło mieć wpływ na te zachowania komputera? Wszedłem w dziennik zdarzeń i tam pisze że miałem w ciągu 7 dni 17 błędów krytycznych kernel-power a są one spowodowane chyba zasilaniem, możliwe że dlatego występowały że ta wtyczka była nie dopięta i występowały spadki napięcia. To tylko moje odczucie nie znam się za bardzo na tym więc proszę odniesienie się do tego, bo możliwe że problem został rozwiązany.
Jak masz problemy z BSODami warto zerknąć na połączenia na plycie głównej, zasilanie, pamięci, karty rozszerzeń etc. Coś mogło zostać poruszone, mogło się wysunąć, bywa różnie. Jak pisałem wyżej, miałem problemy z pamięcią, okazało się, że nie było dostatecznie dobrego styku i co jakiś czas mi waliło mi BSODy.
Jak masz możliwość to zrób zdjęcie błędu tak aby był widoczny kod.