Dziwne zachowanie nowego komputera


(Eonek13) #1

Witam.

Mój problem dotyczy restartu komputera.

Dwa tygodnie temu w swoim komputerze zmieniłem garte grafiki, procesor, Ram oraz płyte główną. Po dwóch tygodniach użytkowania komputer zaczął się wyłączać podczas bardziej wymagającej pracy czyli w moim przypadku gier o wysokich wymaganiach. Gry odpalają się normlanie, ale po 10-15 minutach komputer samoczynnie się wyłącza (tak jak bym go sam wyłączył z Paska Start). Nie zabardzo wiem co z tym fantem zrobić( wsyztkie sterowniki są zainstalowane w 100% dobrze). Jeśli nic nie pomoże to zaniosę kompa do serwisu, ale wolałem najpierw napisac do was bo może oszczedzę sobie zachodu z niesieniem maszyny.

Konfiguracja mojego komputera:

Procesor: AMD athlon 64 3500+

Płyta główna: Gigabyte GA-K8NF-RH nForce 4-4x

Karta grafiki: GeForce 7300GS 128MB DDR2

Pamięć: 512 ddr 400

Dysk twardy:samsung 40 GB


(artide2) #2

jaki zasilacz?


(snajper$) #3

Podaj moc i marke zasiłki i temperatury i napięcia z programu everest :wink:


(Eonek13) #4

AC 230W był zmieniany rok temu.


(snajper$) #5

230W to ma każdy z nas podaj moc czyli rozbiesz kompa i tam musi grzieś pisać podaj też marke


(Eonek13) #6

Zasilacz: Feel - 350ATX


(Pioters) #7

Koniecznie sprawdź kondensatory na płycie gł. Jak kupiłeś płytę z allegro albo z innej aukcji to mogły być na niej już spóchnięte kondensatory. Albo jeżeli wciskasz max. procesor do plyty (tzn plyta obsługuje 3500+ a Ty wkładasz 3500+) to kondensatory same Ci wysiądą w krótkim czasie. Zmierz napięcia ale nie programami tylko ręcznie na złączach 20PIN i MOLEX.

p.s. troche jest za wysoka temp. GPU.


(Eonek13) #8

Nie nie nic nie jest z allegro ani nic w tym stylu wszytko jest kupione w sklepie korszytajac z porad pracowników.


(Pioters) #9

jednak sprawdzenie napięcia niczym nie grozi. masz tu opis:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=9809


(Eonek13) #10

tylko, że do tego potrzeba miernik cyfrowy którego nie posiadam.

Myślicie, że problem może leżeć tylko w zasilaczu??


(Pioters) #11

Jeżeli masz 230W to jest to za MAŁO. Ja mam dużo słabszy sprzęt:

Athlon 2400+, 896 SDRAM GeForce 4 Ti 4200 dysk 160GB i Soltek SL- 75JV-x. Jako zasilacz mam 300W Modecom-u. Jak dla Ciebie to przynajmiej 350W lub 400W.


(Eonek13) #12

ale to jest 350W, pozatym zastanawia mnie to dlaczego stało sie to dopiero teraz, a nie np. nastepnego dnia po zmianie sprzętu.


(Pioters) #13

moze szlag trafił pamięci. Masz 512 w dwóch kościach czy jednej?


(Eonek13) #14

w dwóch naszczęście obie na gwarancji.


(Pioters) #15

sprawdź w evereście z jakimi częstotliwościami chodzą. Ja miałem podobny problem jak do 640 MB dodałem 256MB ale te drugie pracowały z innymi częstotliwościami, a plyta nie pozwala mi na ich zmianę. Odpalam grę np HOMM V, ładuje save`a i zonk. Komp dostaje czkawki.

Złączono Posta : 24.10.2006 (Wto) 20:46

wyjmij jedną kość i uruchom kompa. Jak będzie zawiecha to wyjmij drugą.


(Gugu007) #16

Nie kombinuj, tylko szybko zmieniaj zasilacz. Ostatnio mojemu oszczędnemu znajomemu został z kompa tylko blaszak i napęd dyskietek. Pamiętaj, że w każdym przypadku ty jesteś sponsorem imprezy...

Swoją drogą płycie i karcie graficznej też się przyjrzyj. Czy masz wentyle w obudowie - w grę wchodzi również przegrzewanie się kompa. Generalnie tak zachowuje się komp przegrzany lub słabo zasilany.:mrgreen:


(Pioters) #17

wyjmij jedną kość i uruchom kompa. Jak będzie zawiecha to wyjmij drugą ale wsadź pierwszą :slight_smile:

Złączono Posta : 24.10.2006 (Wto) 20:47

ale wsadź pierwszą :slight_smile:


(Eonek13) #18

Wychodzi, że ta sama częstotliwość


(Pioters) #19

no to chyba będziesz musiał wtyknąć kompa do serwisu :frowning: No chyba, że to GPU. Jak widziałem temp. rdzenia to 65 st. Troche wysoko. Czy tuż przed zawiechą pojawiają się jakieś krzaczki na ekranie, problemy z obrazem?


(Eonek13) #20

Nie nic takeigo nie ma poprostu komp zwyczajnie siada. Działa i nalge się wyłacza. Probowałem z otawrta jedną ścianą obudowy i jest tak samo.

Byłem dziś w serwisie mili panowie =) powiedzieli, że problem leży w zasilaczu i napradopodobniej juz dużo przeżył(naszczęście jest na gwarancji i nie powininem ponieść zdnych kosztów) POzdrawiam i dzięki za pomoc w temacie.