Gwoli wyjaśnienia, żadne z zabiegów nie przyniosły oczekiwanego rezultatu. Ten typ po prostu tak ma. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi!
Szanowni Państwo, jeszcze jedno pytanie: w Win7 jak chciałem dowiedzieć się na jaką prędkość spięła się karta sieciowa, to wystarczył manager zadań, zakładka sieć. A jak to jest w Win10? Trzeba przeczytać encyklopedię Britanica od deski do deski? Czy inną literaturę zawierającą co najmniej 200000 stron?
Wystarczy wejść na tę stronę: http://www.speedtest.net/pl kliknąć Start i… odczytać prędkość pobierania (za to się płaci!) oraz prędkość wysyłania danych. Wszystko w Mb/sek.
To jaką ja mam szybkość internetu to ja wiem. Chciałbym wiedzieć z jaką prędkością spina się karta w komputerze z routerem, czy to jest 450, 300 czy 150 MBitów. Windows 10 (tfu jego blać) tego nie pokazuje.
Zobacz, może tutaj coś znajdziesz:
https://www.tenforums.com/tutorials/75371-see-network-adapter-speed-windows-10-a.html .
Wobec tego: Ustawienia > Sieć i internet > po lewej Stan > po prawej (niebiesko) Wyświetl właściwości sieci > tam w tabeli pozycja WiFi i Prędkość łącza lub Ethernet i Prędkość łącza.
Dziękuję, sprawdziłem i ten sposób działa. Wszystko wydaje się być w porządku. To znaczy z prędkością z jaką spina się karta jest OK. Skype dalej żyje swoim życiem.
Możesz sprawdzić jeszcze czy tak samo zachowuje się Skype w przeglądarce:
https://www.skype.com/pl/
Zaloguj -> Użyj Skype w przeglądarce
Warto kontynuować ciągłe aktualizacje Skype w wersji instalacyjnej (niebieskiej), tym razem np. z:
Kolejne wersje są ciągle ulepszane, więc może usterki, o których pisałeś ponad miesiąc temu, zostały usunięte?
Mam tą wersję, a starą, tą oryginalną z W10 odinstalowałem na amen jakimś sposobem znalezionym w necie. I faktycznie się usunęła, nie ma jej. A usterka jak występowała tak występuje.
No tośmy pożartowali
A jak to się ma do tego, że na serwerach Skype najnowsza wersja to 8.17.0.2? Czyżby wycofali 8.30?
Nic nie wiem, żeby się wycofali. Ja używam 8.30.0.50 bez problemów, a ta wersja tzw. “oryginalna”, czyli 12.1815.210.0 spoczywa sobie “obok” w systemie, w niczym mi nie przeszkadzając.
Ja też używam 8.30.0.50, ale spróbuj pobrać Skype z ich strony i zobaczysz, że pobiera się 8.17.0.2.
Wiem, wiem o tym! No cóż, widocznie ich serwery nie nadążają za innymi Jest to zresztą zjawisko znane mi także u innych producentów oprogramowania, że “firmowe” serwery publikują z opóźnieniem.
Nie wiem jak to się dzieje. Tak, czy inaczej, wersja Skype pewnie i tak niedługo znowu się zmieni. Nie ma się czym przejmować.
Heh, zrobiłem taki test (na moim komputerze Win7 64 bit):
Pobrałem tą wersję 8.17.0.2.
Zainstalowałem, działa, ale krzyczy o aktualizacje.
Zaktualizowałem. Zaktualizował się do…8.22.0.2.
Włączam, działa, ale znowu chce aktualizacji.
OK, zaktualizowałem. Tym razem jest już 8.30.0.50. Działa.
ALE: Zupełnie pozmieniały się opcje, niby jest większość, ale czegoś jakby brakowało. Np. w menu “Pomoc i opinie” nie pokazuje już swojej wersji, nigdzie nie pokazuje.
Profil mogłeś edytować bezpośrednio z poziomu aplikacji, teraz nie, tylko przez przeglądarkę. Podobnie z innymi opcjami.
Normalnie cuda na kiju Panie.
Ciekawe! U mnie pokazuje numer wersji tam, gdzie zawsze.
Zwracam honor! Po usunięciu plików temp i restarcie komputera jest wszystko tak jak było. Widocznie te kolejne aktualizacje coś namieszały. Co nie zmienia faktu, że status syna znika po chwili u mnie a mój u niego. Co ciekawe nasz status “dostępny” znika też po chwili u mojej żony, która jest w Austrii.
Nie mam siły i nerwów już z tym walczyć, zostawiam jak jest.
Dziękuję wszystkim z chęć pomocy.
Dodam tylko, że problem ze statusem jest globalny, Microsoft pracuje nad tym
To niech pracuje skuteczniej.