Dziwne zachowanie wifi - rozłączanie / zamrażanie się filmów


(Saphrii) #1

Witajcie.

Próbuję zdiagnozować, lecz nie bardzo umiem wskazać winowajcę - router TL-WDR4300 (nowy, ma około miesiąca) czy laptop Asus z Win7 x64 z sieciówką Atheros. AR9485WB

W weekend odtwarzałem trochę filmów online, m.in. z youtube i kilka razy zerwało połączenie wifi - ikonka połączenia w trayu zmieniła status na niepołączony. Szybkie kliknięcie na ikonkę, na liście jest moja sieć, łączę i net jest (za krótko by router mógł się zresetować). W logach routera nic nie widzę, jego uptime to 12dni.

Pomyślałem, że to wina sieciówki w laptopie, ale…

Zauważyłem też inną przypadłość -  podczas oglądania tych materiałów i przeskakiwania (przewijania) w różne miejsca film potrafił się zamrozić - przestawało buforować, dłuższe czekanie nic nie dawało, odświeżałem stronę i szukałem miejsca do którego przewijałem.

W tym momencie straciłem pewność co do winy sieciówki.

Dla testu zapuściłem jednoczesne ściąganie z internetu około 6 dużych plików ISO o wadze kilku GB. Transfer na wifi waha się 7~9MB/s, po pół godzinie zasysania przyszły wszystkie bez zająknięcia.

Postanowiłem sprawdzić na innym routerze. Z portu LAN TP-Linka wpiąłem się w WAN prostego Netgeara WNR1000. Przełączyłem wifi na sieć z Netgeara,

Transfery po wifi dwukrotnie niższe, ale nie występuje zamrażanie filmów. 5 kart w Firefoksie w każdej film, katuję z przeskakiwaniem w różne miejsca i nic… czasami widać było że się buforuje, ale zamrożenia zero.

 

TP-Link TP-WDR4300 HW 1.7, FW wgrany najnowszy 150518

Jedyne co jakkolwiek mnie w nim niepokoi to log dot. DHCP, nie wiem czy jest to prawidłowe… w załączniku do przejrzenia.

Proszę o jakieś sugestie.

Bartosz

Syslog.txt


(flecht) #2

Do głowy przychodzi mi kilka rzeczy…

Zacząłbym od sterownika do karty sieciowej. Niewielu producentów lapków wrzuca na stronkę najnowsze, ale zawsze można ściągnąć stąd:

Gdyby nie pomogło, to kombinowałbym z ustawieniami oszczędzania energii i inną przeglądarką (na innym silniku).


(Saphrii) #3

Korzystam z tej strony, mój sterownik był tylko odrobinę zacofany, miałem 10.0.0.326 whql, uaktualniłem do 10.0.0.328 whql, czyli jakieś kosmetyczne poprawki. Ustawienia oszczędzania energii dla karty od dawna mam wyłączone, Firefox raczej tu nie odgrywa roli - bo dlaczego problem nie występuje na Netgearze… Posprawdzam jak się sprawy mają na nowym sterowniku i dam znać.

 

EDIT:

Pierwsze wiadomości - jest nieciekawie…

Po zainstalowaniu nowego sterownika jest chyba jeszcze gorzej, albo odkrywam nowe fakty.

Jeszcze nie zdążyłem sprawdzić jak działają filmy, ale zauważyłem taką sprawę - podczas pobierania jakiś mniejszych kilkusetmegowych programów z DP (transfer kiepski nie powalał - 600-900kB/s) karta sieciowa kilka razy się zresetowała, trwało to nawet nie sekundę - widzę status niepodłączonej sieci, po chwile znowu podłączona. A na dodatek, jako że mam obecnie dwie swoje sieci, to przeskakiwał z tp-linka na netgeara (który ma mocniejszy sygnał bo jest postawiony w pokoju z laptopem). Czyżby atheros się posypał?


(Saphrii) #4

Problem najprawdopodobniej rozwiązany - okazał się nim moduł Bluetooth zintegrowany w karcie Atheros AR9485WB. Po wyłączeniu modułu BT przycięcia i rozłączenia sieci zniknęły jak ręką odjął.