Dziwne zachowywanie komputera

Witam do tygodnia mój komputer bardzo dziwnie się zachowuje na początku podczas ładowania się win10 ponieważ podczas ładowania win10 kiedy kręci się “kółeczko” to mogło by tak w nie skonczonosć , a czasem jakby  zaskoczyło i poprostu się włącza myslalem ze to dysk bo mam 1 dysk ssd na system i 1 hdd na dane wiec myslalem ze ten na Hdd się zepsuł ponieważ podczas tego ładowania win10 kieidy tak sie długo ładował odłaczyłem dysk hdd to nagle system szybko wstał.

Następnie gry naprawilem na nim bad sectory to zaczął sie włączać ale teraz gdy np gram w gry to pogram z 10 min i potym jest brak odpowiedzi i system sie nie zawiesza ale programy tak, czasami tez system wogóle nie widzi żadnego dysku i gdy wejdę w eksplorator plików to jest tylko sekcja “szybki dostęp” , czasem menadżer urządzeń się włącza ale po chwili jest brak odpowiedzi , czasem tez przyciskii zamknij i uruchom ponownie i uspij nie działaja poprostu można na nie klikać ale nic nie robią proszę o pomoc.

Dysk ten przeskanowałem mhdd i hddreg.

Pozdrawiam

Włożyłem i podłączyłem inny dysk hdd i to samo się działo co na górze opisałem wiec chyba to nie dysk.

Najnowszy program HD Tune Pro i wklej  całe smart wszystkich tych dysków, opcja w programie health.

Skopiowane z sekcji health

HDD.txt

Kosz, pozycja 01, 05, C4.

Pozycja C7 prawdopodobne problem z przewodem sata dysku - jak ma stałą wartość 250, to OK.

Czyli dysk jest do kosza czy wymiana saty by może coś zmieniło?

Dysk kosz, nie nadaje się na dysk systemowy.

Edit:

Może na mało ważne dane, jak nie będzie sprawiał problemów.

Ok dziękuję za pomoc :wink:

Podłączyłem przed chwilą inny dysk hdd działający z inną sata też działającą i to samo się dzieje co wczejniej już sam niewiem co się zepsuło…

inny kabel sata, czy inne złącze sata na płycie głównej?

jaką masz płytę główną?