Dziwne zjawiska baterii od laptopa, nie działająca kamerka

Witam!

Niedawno pomagałem koledze z laptopem mianowicie zainstalowałem windows 7

Wszystko fajnie śmigało, jednak bateria się nie ładowała więc czytałem na forach o “Nie ładującej się baterii” było coś o włączanie laptopa z bez bateri z baterią nic to nie dało więc odinstalowałem sterowniki dotyczącej ładowania baterii też nic to nie dało więc otworzyłem baterie podczas otwierania śrubokręt poszedł za daleko i była iskara dałem sobie spokój na parę minut (bałem się że wyleje się jakiś płyn, nie wiem) na szczęście nić się stało złożyłem ją cała i powiedziałem koledze aby jej nie wkładał do laptopa

on nie wkładał ale jako że nie było jego brat, to brat włożył baterie to nić złego się nie stało wręcz na odwrót bateria się ładowała  !!

teraz pytanie, Dlaczego?

Kolejne pytanie dotyczące tego laptopa to:

Kamerka internetowa nie działa a w menadżerze urządzeń są 3 nie wykryte urządzenia

Wie ktoś jak to naprawić?

(w windows xp ten sam był problem teraz w windows 7)

laptop: Lenovo Y550

system przeinstalowany z windows xp na windows7

http://support.lenovo.com/pl_PL/research/hints-or-tips/detail.page?&DocID=HT073108

Myślisz że nie próbowałem???

to było pierwsze w kolejce

wyniki były takie że pisało że nie można znaleźć kamerki…

Wszystkie sterowniki zainstalowane?

Wszystkie.

Hej,

Wejdź do menadżera urządzeń i podaj identyfikatory sprzętu tej trójki. :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus

Kamerki z reguły się instalują same z WU, chipset zainstalowany?

z 3 urządzeni zostało tylko jedno  

nie jestem pewien czy o to chodziło: https://unsee.cc/nudamire/

Sterownik

http://download.lenovo.com/ibmdl/pub/pc/pccbbs/thinkcentre_drivers/c1acp12us17.exe

Ale kamerka, abo wyłączona,albo uszkodzona, bo jest niewidoczna w menadżerze?

Hej,

To widoczne urządzenie to prawdopodobnie port podczerwieni. Kamery nie widać, więc prawdopodobnie jest uszkodzona.

Pozdrawiam,

Dimatheus

wiem ,że kiedyś zasilacz padł to może wtedy poleciało za dużo prądu czy coś tego typu? teraz jest podłączony tracer który ciągle bzyczy 

Hej,

Jeśli już teraz masz jakieś niepokojące objawy, to nie wiem,na co jeszcze czekasz. Zasilany może być uszkodzony, więc znów może uszkodzić część sprzętu.

Pozdrawiam,

Dimatheus

w sumie jak się leciutko walnie w jeden kąt zasilacza przestaje brzęczeć  

Hej,

Czyli może to jakieś luzy na wentylatorze, albo nie do końca poprawne umocowanie i dokręcenie śrub. Ale co to ma do działania sprzętu w laptopie?

Pozdrawiam,

Dimatheus

Laptop normalnie działa tylko kamerka nie działa

Hej,

Jeśli nie jest widoczna w menadżerze urządzeń, to najprawdopodobniej przewody są uszkodzone. To niestety przypadłość wielu laptopów - kable przy matrycy od otwierania i zamykania się przecierają i powstaje problem.

Pozdrawiam,

Dimatheus

ok, a kto wie o co chodzi z ta baterią?

Hej,

Podejrzewam, że są jakieś problemy, czytaj luzy, na podłączeniu baterii. Może po wyjęciu została nieco inaczej włożona i stąd problem czasowo zniknął. Warto też sprawdzić, czy nie jest to wina uszkodzonych przewodów  w laptopie. Nie jest przypadkiem tak, że przy pewnym położeniu laptopa bateria się ładuje, a przy innym już nie?

Pozdrawiam,

Dimatheus

To chyba bateria działa bo uruchmiłem ją iskrą

Hej,

No nie wiem, czy zabiegi a’la doktor Frankenstein mogły przywrócić baterię do życia. To zwykle działa w drugą stronę - przepięcie powoduje uszkodzenie urządzenia, a nie cudowną naprawę.

Pozdrawiam,

Dimatheus