Dziwnie wysoka temperatura płyty głównej

Witam! Nie dawno zainstalowałem Speed Fana, żeby mieć na oku temperatury w kompie, i gdy zerknąłem na temp1, która wynosiła około 85 stopnie Celsjusza, to się trochę przestraszyłem. Moja płyta główna to Gigabyte GA-EP31-DS3L. Komputer kupiłem 2 lata temu. Do tej pory zmieniłem obudowę, bo w starej grzał się procesor i pomogło. Obudowa CoolerMaster Dominator CM 692 II Advanced Black. Temperaturę sprawdzałem jeszcze w Easy Tune, ale taką samą pokazywało dla płyty głównej. Możecie powiedzieć co się dzieje? Nic nie podkręcałem.

Dołączam się do problemu. Na moim stacjonarnym kompie pokazuje BIOS temperaturę +80C, a Everest taką samą. Chłodzenie mam dobre, Arctic Cooling, a komp przeczyszczony. Również nic nie podkręcałem.

Mostek północny się grzeje. Zmień chłodzenie.

Jakie chłodzenie? Na płycie głównej jest tylko jeden radiator. Na procesorze mam BOXowe cooler, bo do tej pory utrzymywało dobre temperatury. W obudowie mam 3 wentylatory.

Zrób zdjęcie radiatora od NB. U mnie dobrze sprawdzał się miedziany radiator pentagrama - NP-40 Cu, ale u ciebie może będzie potrzebne coś większego np. NB-HP-45 AlCu (średnio spisuje się Zalman ZM-NBF47).

Co mówi palec na radiatorze ? zdejmij go i nałóż prawidłowo nową pastę i załóż poprawne. Pomiar temperatury dokonaj termometrem bezpośrednio na radiatorze, ponieważ biosy często przekłamują te odczyty na płytach z chipami Intela.

Zrobię tak. Chciałbym tylko dodać, że komputer działa stabilnie. Żadnych zawieszeń i restartów od długiego czasu. Pozostałe temperatury są w granicach normy. Można więc sądzić, że to zły odczyt, ale ostrożności nigdy za wiele.

Sprawdzałem metodą ,palec na radiatorze’’ i mimo wskazywania przez programy około 85 stopni Celsjusza na płycie głównej, radiator znajdujący się pomiędzy procesorem a kartą graficzną jest ,letni’’. Załączam screenshot z SpeedFana tuż po włączeniu komputera. Co o tym wszystkim myślicie?

przechwytywanieog.jpg