Witam serdecznie!
Od razu zaznaczę - w temacie komputerów wiem tyle, że do swojej pracy potrzebuję mocnego sprzętu, nie mam tak na prawdę o nim większego pojęcia…
Od jakiegoś czasu laptop zaczął na stałe się chłodzić z pełną mocą wentylatorów (co jest nie do zniesienia, bo wszystkich bawi to jak głośny jest w tym komputerze system wentylacji…). W menadżerku zadań widzę, że używane jest cały czas 20-40% procesora (wyłączone absolutnie wszystko) i 32 GB RAMu… Podkreślam, na komputerze nie jest włączone nic…
Przy okazji w procesach nie ma niczego, co by zużywało tego RAMu więcej niż 100mb.
Jakieś porady co począć, żeby biedaka przywrócić do normalności?
laptop od Dream Machines
procesor i7 8700K
32 GB RAMu DDR4 3000Mhz
Grafika jeżeli ma to jakieś znaczenie GTX 1080
2 dyski (jeden ssd)
win10
Skoczę z nim pewnie do serwisu, natomiast teraz zastanawiam się czy może jest jakieś proste rozwiązanie, o którym nie wiem, coś robię źle?
Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam
1 polubienie
20-40% może być, ale cały RAM? Pisz w bezpieczeństwie do iJuliusza z raportami, chyba Bitcoiny kopeisz.
1 polubienie
Podaj jakie to procesy zużywają tyle % CPU.
Jak nie ■■■■■żer zadań to spróbuj tym:
Co jakiś czas W10 odpala sobie np Microsoft Compatibility Telemetry (CompatTelRunner.exe) który może zużywać dość trochę %
Sam mam 32GB pamięci i menadżer zadań zazwyczaj pokazuje zużycie 12-16GB
Po pierwsze podaj temperatury np przez program HWMonitor
Według mnie to ci się poluzowała śrubka na układzie chłodzenia - czasem tak się dzieje i radiator odstaje od procesora
Zużycie jest OK tak ma być
Ten wpis został oflagowany przez społeczność i został tymczasowo ukryty.