No proszę, widać ze palący problem pierwszego świata już dawno rozwiązany;)
@Rafi028 wracając do tematu. Używasz https://www.gigabyte.com/consumer/software/gigabyte-control-center/global/ ?
Poszukaj czegoś w rodzaju fan start/fan stop temp/ albo ustaw krzywą tak żeby zawsze były jakieś obroty powyżej zera, choćby minimalne.
Niestety nie mam GCC więc nie mam jak sprawdzić. Może odpowiedź z CHatGPT będzie pomocna (choć z doświadczenia wiem że często źle interpretuje to co można ustawić w aplikacji). Jeżeli nie będzie tych opcji, to przejrzyj całą aplikację.
Super — skoro używasz GCC, to masz 2 sensowne drogi. W skrócie: “3D Active Fan” = pół-pasywne chłodzenie z Fan Stop (0 RPM).
1) Najlepsze: wyłącz Fan Stop / Zero RPM w GCC 
- Otwórz Gigabyte Control Center
- Wejdź w moduł karty graficznej (często VGA / Graphics Card)
-
Performance / Fan (lub podobnie)
- Przełącz tryb na Manual / Advanced
- Jeśli widzisz przełącznik FAN STOP / 0 RPM / Zero RPM → OFF
- Apply / Save
(Ten przełącznik bywa zależny od modelu/wersji GCC — u niektórych jest, u innych nie.)
2) Jeśli nie ma przełącznika: “wyłącz” to krzywą
Ustaw krzywą tak, żeby wentyle nigdy nie schodziły do 0:
- najniższy punkt np. 25–30% już od ~30–40°C
- dodatkowo zrób histerezę (start np. 55°C, stop 45°C), żeby nie było częstego stop/start.
To usuwa moment “hamulca”, bo karta nie wchodzi w tryb 0 RPM.
Swoją drogą, ciekawostka. Wkleiłem czatowi plik MP3 wyłuskany z tego wideo z prośbą o analizę. Mielił to 7 minut, pisał różne programy w Pythonie, uruchamiał je, konwertował analizował, generował spektrogramy, wykresy i na koniec odpisał
Tak — z załączonego dźwięku słychać pod koniec krótki, tonalny “ćwierk/pisk” (taki jakby ~2–3 kHz) dokładnie w momencie, gdy wentylatory schodzą do 0 RPM. To brzmieniowo bardziej pasuje do:
-
hamowania/sterownika silnika wentylatora (0 RPM fan stop) / PWM,
nic mu nie sugerowałem, tylko plik mp3 + pytanie co to za dzwięk na końcu.