Witam, tydzień temu dostałem wiadomość, że “Strony trzecie mają dostęp do twojego konta, postępuj zgodnie z instrukcją” I w srodku jest napisane, że jeżeli nie zapłace 1000 euro na konto bitcoin, to wyślą jakiś filmik ze mną, nie wiem o co chodzi. Moja poczta to wp.pl i wiadomość jest w spamie, dostałem ją 2 razy. W tym mailu też pisze że mam wirusa trojanskiego ktorego nie wykrywa mój antywirus.
Czy powinienem się martwić?
Nie ma zmartwienia. Najwyżej utwórz filtr wpisując ades nadawcy i wpisując nazwę nadawcy, zaznacz nie archiwizuj, zaznacz usuń i nie wysyłaj do spamu. Wiadomo, że kosz raz na jakiś czas sprzątasz.
Dokładnie tak. Najlepsze co możesz zrobić to zignorować. A potem poczytaj niebezpiecznik.pl - tam znajdziesz szereg przykładów na to jak należy postępować z takimi wiadomościami.
1 polubienie
Takie maile przychodza na interi, WP, o2, onet. Mimo, ze int.pl to tez Interia to tam takie rzeczy nie przychodzą, czy na Gmailu, Outlook nigdy nie miałem takich maili. Ale za to na Gmailu mi zablokowali konto bo rzekomo rozsyłałem SPAM w takiej ilości, że przeciązyłem komuś skrzynkę.
To już taki sposób hakerzy obrali? Olej to. Zignoruj, usuń.