Dziwny i częsty restart :/

Witam.

Mam problem z kompem

Procesor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core 3600+

Płyta: ECS C51GM-M

RAM: 2x 512 Nanya DDR2 533MHz

Grafika: Radeon X1550 PCI-E 256MB

Zasilacz: Razem z obudową jakiś 400W

Dysk: Segate 250GB S-ATA

Komp jest nowy, nowa instalka XP z zintegrowanym SP2.

Przy piewrwszym uruchomieniu startuje bez problemu, Xp się odpala ale po max 2 minutach następuje zawiecha mija 10sekund, restart i koniec :confused:

Wydaje z siebie takie dzwięki jakby próbował/chciał wystartowac ale nie mógł i tak już mu zoastaje na jakies 15 minut a nawet jesli wystartuje wczesniej to monitor zostaje w stanie spoczynku. Myślę albo się grzeje, zaśilacz(może jakiś wadliwy) albo RAM. Grzac się nie grzeje 2 wentylatory robią swoje temp ok 40-50 stopni, zaslilacz napięcia też trzyma, wiec zostaje Ram.

Wyciągam jedną kosc. Komp odpala bez problemu, działa 5 minut, 10, godzinę bez problemu. Zamieniam kosci to samo dziala bez problemu. Wkładam obydwie na przemian juz jest problem.

W BIOS-ie zanalazłem ustawienia Pamieci i jest coś takiego:

Timing Mode ustawione na AUTO

DIMM Voltage Control ustawione na Normal

BIOS nie byl aktualizowany(nowy komp) nie był też resetowany.

Czy ktoś może wie jak ustawic te 2 funkcje i co może się stac jak zmienie DIMM Voltage Control ? :slight_smile:

PS: I jeszcze mała ciekawostka :slight_smile: Powiedzmy że odpalam kompa po dłuższej przerwie oczywiscie na jednym Ram-ie. Odpala sie bez problemu wszystko ladnie i po ok 10 minutach zawiecha i restart, po czym znowu odpala sie i tak caly czas. Gdzies na forum znalazlem ze gosciu mial podobny problem i odłaczał kompa na chwile z sieci (wyłaczal na listwie, czy z gniazdka wtyczkę wyciągał) i to pomaga :slight_smile: tylko co zrobic zeby na 2 kosciach nie było problemu ??? :confused:

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Pozdrawiam.

1. Czy pracują wentylator(y) - 10 minut może się grzeje

2. wentylator powinien mieć dobry styk z procesorem

3. Sprężonym powietrzem przedmuchaj gniazda pamięci

4. takie efekty może dać też poluzowana (niedociśnięta) wtyczka HDD

5. u mnie pomogło przeinstalowanie całego systemu (z jakiegoś powodu stracił widok partycji systemowej)

6. posprawdzaj wszystkie wtyczki na płycie i przy napędach

Rób to WSZYSTKO przy odłączonym od sieci kompie (było by miło gdybyś go uziemił)

zamień kości pamięciowe (może jedna padła - odpukać) :glupek2:

Pozdrowienia

A.

1. Pracują napewno.

2. Ciężko mi to sprawdzić ale na 99% jest dobry styk.

3. Przedmuchane :slight_smile:

4. Faktycznie było coś za luźno ale już poprawione

5. System nowiutki, wczoraj instalowałem na jednej kosci.

6. Sprawdzone i siedzą twardo.

Kości są dobre sprawdzałem każdą pojedyńczo.

Po tym wszystkim w BIOS-ie ustawiłem Timing Mode na 800 MHz i obydwie kości siedzą w kompie ale dalej są restarty i zawiechy tylko że takie po 15 minutach :slight_smile: no i sie odpala za każym razem jak narazie :slight_smile:

Czy ktoś kiedyś zmieniał to : DIMM Voltage Control ???

Przyjżałęm sie też dłużej temperaturom jednak to nie jest 40-50 a (gdy działa tak z godzinkę) 54-58 stopni. Przyglądałem im sie tak z 15 minut zanim nastąpiła zawiecha :slight_smile:

przepraszam że się czepiam, ile masz gniazd pamięci jeśli więcej niż 2 to sprawdź czy kości siedzą w gniazdach 0(zero) i 1 (chodzi o numerację - od najmniejszej), nie jestem wielkim fachowcem i macam na czuja, może upgrade bios’a? a próbowałeś przywrócić ustawienia fabryczne? (nie mówię, że na nich lepiej dzała).

a ten co stuka :glupek2: to ja :slight_smile:

A.

nie podoba mi sie to.Mój kumpel miał identyczny problem, miał również jak Ty badziewny zasilacz z obudową i z kompem cuda sie działy restetował sie wyłączał itp.Spróboj od znajomego pożyczyć jakiś w miare dobry zasilacz i sprawdz czy na nim bedzie to samo.

Spróboj również zresetować bios zworką.

to jest napięcie pamięci ram ustaw to na auto.

jeżeli masz taką mozliwość ustaw to na auto.

Gniazda napewno są 2 i właściwie to tylko 2 :slight_smile: pamięci testowałem w pierwszym gnieździe tzn tak jak Ty podałes numerację to w tym zerowym:) hmmm w dobrym testowałem :slight_smile:

Co do aktualizacji i resretu BIOS-a to nic nie robiłem, jeszcze nic:/

Ale może nie bede musiał. Tak jak wyzej pisałem że teraz sprawdzam go na obydwu kościach przy Timingu na 800 MHz wieszał sie i resetował (nie ma co bo dłużej działał nawet do 20 minut) aż go wyłączyłem na momęt z sieci (na listwie) i jak narazie od godziny działa normalnie. Może ktoś wie cos na ten temat więcej bo jakiś taki lol z tego komputera :slight_smile:

Dzięki za podpowiedzi Adamo.