Witam.
Mam problem z kompem
Procesor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core 3600+
Płyta: ECS C51GM-M
RAM: 2x 512 Nanya DDR2 533MHz
Grafika: Radeon X1550 PCI-E 256MB
Zasilacz: Razem z obudową jakiś 400W
Dysk: Segate 250GB S-ATA
Komp jest nowy, nowa instalka XP z zintegrowanym SP2.
Przy piewrwszym uruchomieniu startuje bez problemu, Xp się odpala ale po max 2 minutach następuje zawiecha mija 10sekund, restart i koniec
Wydaje z siebie takie dzwięki jakby próbował/chciał wystartowac ale nie mógł i tak już mu zoastaje na jakies 15 minut a nawet jesli wystartuje wczesniej to monitor zostaje w stanie spoczynku. Myślę albo się grzeje, zaśilacz(może jakiś wadliwy) albo RAM. Grzac się nie grzeje 2 wentylatory robią swoje temp ok 40-50 stopni, zaslilacz napięcia też trzyma, wiec zostaje Ram.
Wyciągam jedną kosc. Komp odpala bez problemu, działa 5 minut, 10, godzinę bez problemu. Zamieniam kosci to samo dziala bez problemu. Wkładam obydwie na przemian juz jest problem.
W BIOS-ie zanalazłem ustawienia Pamieci i jest coś takiego:
Timing Mode ustawione na AUTO
DIMM Voltage Control ustawione na Normal
BIOS nie byl aktualizowany(nowy komp) nie był też resetowany.
Czy ktoś może wie jak ustawic te 2 funkcje i co może się stac jak zmienie DIMM Voltage Control ?
PS: I jeszcze mała ciekawostka Powiedzmy że odpalam kompa po dłuższej przerwie oczywiscie na jednym Ram-ie. Odpala sie bez problemu wszystko ladnie i po ok 10 minutach zawiecha i restart, po czym znowu odpala sie i tak caly czas. Gdzies na forum znalazlem ze gosciu mial podobny problem i odłaczał kompa na chwile z sieci (wyłaczal na listwie, czy z gniazdka wtyczkę wyciągał) i to pomaga
tylko co zrobic zeby na 2 kosciach nie było problemu ???
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.