Dziwny i długi start XP

Witam!

Może i był taki wątek już na forum, ale żaden nie jest (chyba) podobny do mojego. Mam Win XP Home Edition SP3 i zaobserwowałem, że od niedawna komputer uruchamia się za długo. Konkretnie przy uruchamianiu go, wpisaniu hasła do konta przez dłuższy czas (tak ok. 30-40 sek.) jest nadal to samo okno i jest napisane: “Wczytywanie ustawień lokalnych użytkownika” (coś w ten deseń). Potem pokazuje się pulpit, ale tylko tapeta. Na załadowanie się pulpity z ikonkami i tray’a musze czekać znowu gdzieś tak 2-5 min (oczywiście aż do momentu, w którym system przestaje “lagować”).

Przy uruchamianiu systemu włączają się tylko programy: Steam, Avira AntyVir, Menadżer Realtek HD Audio i tam połączenie internetowe i regulacja głosu. Procesor Intel E8500 3,16; 2X2GB RAM.

Dzieje się tak tylko czasami, tzn. czasami Windows wczytuje się normalnie (znaczy szybko) a czasami muszę czekać, co zazwyczaj nie miało miejsca. Defragmentuje wszystkie dyski co 2 tygodnie, używam jeszcze CCleanera i Ashampoo WinOptimizer 2009 Advanced. Gdzieś czytałem, że jeszcze takie programy jak MS Ofiice dogrywają własne czcionki, dlatego system może trochę zwolnić. Tak więc mam MS Office 2007.

Chyba wszystko, przepraszam, jeżeli było już coś takiego i z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam!