Dziwny, niechciany "Program" (wirus-nie_wirus)

Od pewnego czasu mam problem z “wyskakujacymi okienkami”, “alarmem zwiazanym z różnymi wirusami i programami szpiegujacymi”, oraz pojawianiem się okienek IE (sam Internet Explorer nie jest przeze mnie stosowany od dawna), które rekomendując “darmowe programy anty-wirusowe”…

Wszystko to zaczęło się od zainstalowania przez pewną osobę kożystającą z mojego kompótera “dekodera/kodeka(?) filmów”

Poszukuję programu który usunie ów tajemiczy “kodek” (po instalacji nie da się go nigdzie znaleźć), bowiem podejżewam (co potwiedzają kolejne skanowania antywirusowe i antyspywae’owe) iż nie chodzi tu o wirusy, tudzież programy szpiegujące, ale właśnie o aplikacje mającą naklonić mnie do zainstalowania czegoś, co bez watpienia nie jest (w mym skromnym mniemaniu) programem antywirusowanym.

Posczas regularnych skanowań antyszpiegowskich powtarza się element nazwy (być może powiązany z problemem):

“mediaplex”

Jesli ktoś ma jakieś propozycje, to jestem otwarty na wszelkie sugestie.

Z góry (a razczej dołu) dziękuję.

SynMarnotrawny wklej loga z HJT i SR.

Nie chodzi ci czasami o to??

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=108072&highlight=virusburst

Sam takiego czegoś dorobiłem się po instalacji kodeka :confused: - ale z tego co piszesz jak na razie nic nie wskazuje na ten spyware - ale czasami SmitFraudFix może się przydać :wink:

Nie jestem pewien czy chodziło o to, ale chyba tak:

Mam nadzieję, iż to coś Wam mówi (bo mi nic…)

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Ps.: Przy okazji, czy to może mieć powiązanie z zanikającym sygnałem łącza radiowego?

Mówi i to dużo. Klasyczna infekcja SmitFraud.

Użyj SmitFraudFix z opcji 2 w trybie awaryjnym i po tym nowe logi z HJT i Silent Runners (zaznaczasz No i czekasz aż skończy pracować w tle) oraz koniecznie raport ze SmitFraudFix – plik c:\rapport.txt. :slight_smile:

Użyj:

SmitFraudFix - wykonane

nowe logi:

HJT - wykonane

Silent Runners - niewykonane*

SmitFraudFix - wykonane

*Nie mogę odpalić ściągniętego programu.

HJT

SmitFraudFix

Hehe, a i jednak dobrze wczesniej przypuszczałem że złapałeś VirusBurster :smiley:

Ale jeszcze moim zdaniem znajdzie się coś w logu HJT - to pozostawiam ekspertom (O20)

Pozdro!

W HJT zaznaczasz wpisy i klikasz na dole “Fix checked” :

O problemach z Silentem poczytaj tutaj -> http://www.searchengines.pl/phpbb203/in … opic=15989 :slight_smile:

Wykasowałem zaznaczone elementy, dziekuję; powyżej wynik skanowania po wykasowaniu :slight_smile: tak profilaktycznie

Pozdrawiam i dziękuję.

Czysto :slight_smile:

SynMarnotrawny daj jeszcze loga z SR.

Problem w tym, że po zapisaniu programu nie mogę go otwożyć (informacja o braku nażędzia do otwierania plików tego typu - mniej więcej tak)

To taki drobny problem…

Pozdawiam.

Pobierasz narzędzie noscript (z :google: