Dziwny problem- brak obrazu na PC


(Bartus1177) #1

witam od pewnego czasu borykam sie z niespotykanym problemem a mianowicie.


(kokoxD) #2

Czyli ty go wyłączyłeś czy sam się wyłączył?


(Grosjean) #3

Rozumiem że obraz z Biosu tez się nie pojawia?


(Bartus1177) #4

oczywiście że nie pojawia się w ogole obraz( nawet podszas POSTu czy ładowania biosu/ systemu), kompletnie nic. Po wlączeniu- czyli twardym wyłączeniu/ resecie komputera gdyż sam by się nie "odwiesił".


(kokoxD) #5

System ładuje zły sterownik do monitora to się zdarza.Czasami starczy włączyć komputer parokrotnie. Szczegulnie przy starszych monitorach. Ale nie wiem dlaczeg dzieje sie to po zwieszeniu. Jaki masz system? ctrl+altt+del tez nic nie daje?


(Grosjean) #6

Jeżeli nie pojawia się obraz z biosu, to system nawet nie zaczął się ładować i sterownik raczej nie jest tu przyczyną. Wymieniłeś płytę główną, sprawdziłeś pod innym zasilaczem. Nie wiem ile masz kości pamięci w tym komputerze. Warto by je przetestować memtestem w jakiejś sprawnej jednostce.


(kokoxD) #7

Chmmm miałem ten sam problem. Spytałem nauczycielki która ma 30 lat doświadczenia w zawodzie, nie tylko jako nauczycielka , ale także jako serwisantka. I ona twierdziła że jesto to wina stera.


(Grosjean) #8

Sprawdzić zawsze można, ale Bios powinien wystartować nawet bez podpiętego dysku i tym samym bez sterowników.

Mam jeszcze pewien pomysł. Jeżeli dysponujesz jeszcze oryginalnym zasilaczem który był w komputerze jak zaczęły się problemy, to podłącz go  i sprawdź miernikiem (o ile posiadasz) napięcia. 

Przykład pomiaru masz masz np.tutaj


(Bartus1177) #9

nie dochodzi do ładowania systemu więc to nie sterownik a nawet bez dysku twardego powinno jakąs komende wywalić że brak tablicy partycji itd. bez dysku też włączałem komputer i dalej to samo są 2 kości pamięci ale czy kości mogą być przyczyną takiego czegos?. btw przed chwilą sprawdziłęm na innej działającej kości i dalej nic :wink:

więc tak rozkręciłęm zasilacz brak wylkanych czy wybuchniętych kondziaków. innym zasilaczem mocniejszym też testowałem bez pozytywnego skutku


(Grosjean) #10

OK, ale czy masz możliwość zmierzyć napięcia w oryginalnym zasilaczu jaki był zamontowany?


(Bartus1177) #11

niestety aktualnie nie mam takiej mozliwosci


(Dimatheus) #12

Hej,

Spróbuj odpalić tylko płytę ze zmontowanym procesorem i podłączonym speakerem. Będą wydawane jakieś dźwięki?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Grosjean) #13

To na chwilę obecną mam taka hipotezę: jeżeli komputer się wieszał coraz częściej a później zupełnie padł to najczęściej przyczyną jest płyta główna lub zasilacz. Płytę wymieniłeś i sprawdzałeś z innym zasilaczem. Jednak jeżeli oryginalny zasilacz byłby niestabilny i podał za wysokie napięcie, to sądzę że po prostu mógł pogrzebać wszystkie wrażliwe elementy (np. RAM, procesor, płyta). Jeżeli to nie zasilacz to chyba najlepiej podejść do serwisu i poprosić o sprawdzenie wszystkich elementów po kolei (chyba że sam masz skąd podmienić).


(kokoxD) #14

http://www.dobreprogramy.pl/Memtest86,Program,Windows,12556.html może spróbuj tego.