Dziwny problem podczas aktywacji Windows XP pro

Witam

Zakupiłem niedawno komputer z Windows XP pro w wersji OEM, w chwili zakupu komputera system Windows XP Professional był juz zainstalowany, ale ponieważ nie podobała mi się konfiguracja, jaka zrobił mi sklep gdzie kupowałem komputer po kilku dniach postanowiłem zainstalować system od nowa, tym razem juz tak jak uznam za stosowne. Po prawidłowym procesie instalacji oraz wgraniu sterowników przyszła pora na aktywacje i tutaj zaskoczenie, ponieważ otrzymałem komunikat, ze przekroczono liczbę aktywacji i proszę wprowadzić inny klucz. Dodam. Ze podczas instalacji podhalem klucz z nalepki Windowa XP, która była naklejona na komputerze i instalator przyjął kod. Po moim telefonie do Microsoftu pani powiedziała, ze Mozie mi aktywować tego Windowa przez telefon, no, ale mi taka forma nie odpowiada, w końcu za niego zapłaciłem i to nie mało a po za tym ja mam poważną wadę wzroku, i bez pomocy osoby trzeciej nie jestem w stanie przepisać tych cyferek, które należy podąć telefonicznie. Co ciekawe na innych komputerach mam również Windowy XP i tam aktywowałem je wiele razy a tu nie mogę tego zrobić wcale? Czy mogę cos zrobić, zebry jednak odblokowali mi aktywacje tego XP przez internet, albo na przykład zarządać nowego klucza? Pomóżcie drodzy, ja juz nie wiem, co robić

Pozdrawiam

To nie jest tak, że możesz aktywować automatycznie wiele razy. O ile dobrze pamiętam, trzykrotnie można aktywować system przez Internet a potem jest już aktywacja telefoniczna. Jeżeli pomiędzy instalacjami/aktywacjami systemu minie 120 dni to potem można również aktywować w sposób automatyczny. Proponuję na przyszłość dokładnie przemyśleć co się chce kupić

@ MarS

a ja proponuje na przyszlosc czytac ze zrozumieniem. System byl aktywowany przez internet JEDEN JEDYNY raz, to druga instalacja z wykorzystaniem zakupionego klucza wiec nawet nie bylo tych 3 razy o ktorych piszesz. Nie wiem tez skad wziales te 120 dni, mam 2 inne komputery, rowniez z oryginalnym XP i jak dzis pamietam sytuacje, ze w ciagu tygodnia aktywowalem system 3 razy gdy sypal niebieskimi ekranami w wyniku uszkodzenia pamieci o czym nie wiedzialem i instalowalemn system po kilka razy

P.S nie traktuj wszystkich jak kombinatorow, gdybym aktywowal system po wiele razy to bym sie nie czepial ale 1 raz to nie znaczy wiele

P.S 2 - tak wiem co kupilem i w tym co kupilem jest umowa licencyjna w ktorej NIE pisze, ze aktywowac mozna tylko raz

Właśnie. Czytaj ze zrozumieniem. Ponowna instalacja i próba aktywacji kopii w okresie poniżej 120 dni od pierwszej aktywacji

Z praktyki i z wypowiedzi osób pracujących w Microsofcie na stanowiskach wsparcia technicznego. Wystarczy?

A ja do dziś pamiętam sytuację, gdy instalowałem Windows XP PRO u siebie w wersji polskiej a potem po upływie miesiąca instalowałem wersję niemiecką u mojego ojca (mam licencję MSDN) i musiałem aktywować przez telefon

Chyba jesteś przeczulony. Napisałem coś takiego?

Nie prościej iść do sklepu i powiedzieć żeby to oni zrobili ;F?

miklewicz , na forum używamy polskich znaków (ż, ł, ć, ś, ą itp.). Proszę wyedytować swojego posta i poprawić co trzeba. Niezastosowanie się do prośby będzie skutkowało przeniesieniem tematu do śmietnika.

Podzielę się ciekawym spostrzeżeniem dotyczącym gotowych zestawów z preinstalowanymi windowsami. Mianowicie dokonując zakupów w pewnym hipermarkecie zainteresowałem się (niejednokrotnie) zestawami komputerowymi z preinstalowanymi windowsami i ze zdumieniem spojrzałem na całkowicie widoczne i dostępne dla wszystkich klucze produktów (za każdym razem). Zastanawiałem się wtenczas ile to osób głowiło się do tamtej pory nad zapamiętaniem tych 25 znaczków a następnie aktywacją systemu przy ich użyciu?

Nadmieniam, że klucze systemów preinstalowanych przez producenta sprzętu są zupełnie inne niż te wydrukowane na naklejkach więc prawdopodobieństwo aktywacji tychże kluczy na sprzedawanym sprzęcie, a co za tym idzie ich zarezerwowania dla niego, wydaje mi się mocno ograniczone.

miklewicz

Czy jesteś pewien, że Twój PC nie znajdował się na takiej wystawie zanim trafił do Twoich rąk?