Dziwny problem z blue screenem mimo iż dysk jest nowy


(Lasselissen) #1

Witam. Dzisiaj chciałem jakoś w miarę dobrze rozdzielić miejsce na swoich dwóch partycjach bez formatowania systemu i znalazłem do takiej operacji program

EASEUS Partition Master 6.1.1 Home Edition. Niestety po długim staniu w miejscu na 50% zresetowałem komputer, by anulować akcje, ale po włączeniu zaczął się pojawiać problem z włączeniem kompa. Jakiś niebieski ekran z białymi napisami, itp. Więc pomyślałem, że najlepszym lekarstwem będzie format dwóch partycji (usunięcie i podzielenie na nowe partycje), ale tu zaczęły się kolejne problemy. Mianowicie podczas instalacji systemu gdzieś w połowie wyskoczył komunikat z białymi napisami na niebieskim tle. Potem jak przy trzeciej próbie udało mi się zainstalować system to zdarzyło się że sam się uruchomił ponownie podczas pracy lub kompletnie zawiesił w chwili, gdy nagrywałem coś na płytę. Ściągnąłem program HD Tune i włączyłem pełne szukanie błędów, ale po jakiś 44 minutach znów wyskoczył ten blue screen i przerwało prace. Jednak przez ten 44 minuty error scanu program pokazywał samiutkie zielone kwadraciki.

PS: Dysk jest nowy, bo kupowałem go w październiku tego roku. Jest to dysk Seagete 500GB SATA. Nie wiem czy ta informacje coś da, ale miałem 3GB Ram i zostawiłem komputer włączony, by program EASEUS rozdzielał to miejsce a ja w tymczasie na jakies s20 minut skoczyłem do sklepu dokupić jeszcze 2GB ram w jednej kości. Po przyjściu zobaczyłem że rozdzielanie stoi w miejscu wiec zresetowałem, włożyłem kość, włączyłem i zaczął się ten problem opisany na początku postu.

Tu zamieszczam ten komunikat, który mnie dręczy.

A problem has been detected and Windows has been shut down to prevent damage to your computer.If this is the first time you've seen this error screen, restart your computer. If this screenappears again, follow these steps:


PFN_LIST_CORRUPT


Check to make sure any new hardware or software is properly installed.

If this is a new installation, ask your hardware or software manufacturer for any windows updates you might need.


If problems continue, disable or remove any newly installed hardware or software. Disable BIOS memory option such as caching or shadowing.

If you need to use safe Mode to remove or disable components, restart your computer, press F8 to select Advanced Startup options, and then select safe Mode.


***STOP: 040000004E (0x00000002, 0x000D5EA9, 0x0015FFFF, 0x000000A0)

(system) #2

Spróbuj ponownie zainstalować system, ale przy poprzedniej konfiguracji pamięci, tj. z tymi 3 GB. Podaj firmę i model płyty głównej komputera oraz system operacyjny.


(pstrowsky) #3

Warto przeskanować pamięć Memtestem Prawdopodobnie nowy moduł jest źródłem problemu. Może nie być uszkodzony ale prawidłowo nie współpracować z resztą zainstalowanej pamięci, na przykład ze względu na źle ustawione timingi, napięcia itp. Oprócz tego co napisał Poraj powiedz jeszcze co to za pamięć?


(hirem) #4

Jak problem nastapił jeszcze z pamięciami 3 GB to dodanie pamięci nie rozwiąże problemu i tak się stało. Podaj specyfikacę komputera łącznie z zasilaczem marka moc. Możesz podać SMART dysku dla formalności i przetestować pamięci każda z osobna. Spróbować uruchomić komputer na samej nowej kości 2GB.

A te partycje rozdzielałeś z poziomu windowsa czy z dos. Przed takimi operacjami robi się defragmentację dokładną dysku i operacje na partycjacjach przeprowadzać bezpieczniej z dos.


(Lasselissen) #5

Właśnie tak jak pisałem problem nie wystąpił przy 3GB tylko zaraz po wpięciu nowej kości 2GB. Wymontowałem z czerwonego slotu pamięć ram 2GB DDR2 i przy poprzednim umieszczeniu zainstalowałem bez problemu system. Widać była to wina właśnie ramu, bo teraz wszystko chodzi tak jak chodzić powinno. Aktualnie mam w dwóch żółtych slotach wpiete dwie kości ram DDR2 po 2GB. Teraz jak wpinam do jednego czerwonego slotu pamięć 1GB, to system się nie uruchamia do końca. Muszę dokupić jeszcze jedną kość 1GB Ram tak by dwie te same kości były w żółtych slotach a dwie te same w czerwonych? Bo wpięcie jakiejkolwiek kości w czerwony slot powoduje problem. Przy 2GB te bluescreeny a przy wpięcu 1GB właśnie to że komputer się ścina na komunikacie "Trwa uruchamianie systemu Windows".