Dziwny problem z brakiem czcionek


(system) #1

Mam tagi problem: ustawiłem na stronce poprawne kodowanie () a mimo to nie ma polskich znaków. Używam czcionki 'arial' więc powinny być. Tutaj macie stronę: http://83.14.145.2/rafal/malta/wersja/pl_start.php


(Monczkin) #2

A czy przypadkiem nie kopiowałeś tekstów z innego prgramu ?? Z czego to wynika, nie wiem, ale parokrotnie też miałem taka sytuację


(Balon) #3
header('Content-Type: text/html; charset=ISO-8859-2');

na poczatek pliku


(system) #4

Monczkin , nie kopiowałem, pisane bezpośrednio w notatniku na otwartym pliku ze stroną.

BalonPL ,trochę nie to :stuck_out_tongue: popatrz: http://83.14.145.2/rafal/malta/wersja/pl_start.php

w tekście głównym są litery ą ćęłó ś ż ź ń (w notatniku) a na stronie wyświetla š ćęłóżń ;]


(Airborn) #5

a zapisujac z poziomu notatnika jakie kodowanie wybrales?


(adam9870) #6

Zobacz tą tablicę:

http://webdesign.art.pl/atelier/ISO_8859-2.html

i polskie znaki takie jak ź czy ć zapisuj wg. Tej tablicy. :wink:


(chavez) #7

A można w ogóle w notatniku kodowanie ustawiać? Myślę, że zawsze zapisuje w windows-1250 i to jest największą jego wadą. (tak przynajmniej jest w win98)


(Airborn) #8

w XP jest do wyboru kodowanie ASCI, UTF-8, Unicode oraz Unicode big endian


(Localize) #9

Ustaw kodowanie na windows-1250 i będziesz miał polskie znaki


(Bambit) #10

nie!

Prawidłowo napisał BalonPL.

BTW

Po prostu zapisuj w innym programie niż notatnik ponieważ ten mimo deklaracji będzie robił “krzaki”


(Balon) #11

Nom…

Notatnik koduje nie w tym co trzeba… Sciagnij sobie chociazby EditPlus 2 i tam mozesz w preferencjach ustawic na iso-8859-2


(system) #12

Zajączek będzie odpowiedni?


(Balon) #13

Tak, zajaczek powinien prawidlowo kodowac :]