Posiadam następujący problem z brakiem dostępu do internetu w Windows 7.
Za każdym razem gdy uruchomię komputer mam brak dostępu do internetu. Po czym jak wejdę w ustawienia kart sieciowych i wyłącznie kartę po czym włączę. problem całkowicie ustępuje. Problem jest na tyle irytujący że przy każdym uruchomieniu komputera muszę wykonać procedurę wyłączenia i włączenia karty sieciowej.
Odnośnie zdjęcia 2 i 3. Proszę zwrócić uwagę na ikonę sieci. W momencie kiedy nie mam internetu pokazuje informacje: wiele sieci. Po zresetowaniu karty jest już normalnie.
Czekam na informacje co w tej sytuacji mogę wykonać. Wspomnę tylko że sterowniki od karty sieciowej są zaktualizowane wraz z system windows 7 który również regularnie jest aktualizowany. Jedyne miejsce w którym jeszcze nic nie sprawdzałem to router.
Pamiętasz kiedy rozpoczęły się problemy? Zobacz do Przywracania systemu. Mówisz, że system aktualizuje sterowniki, ale może być tak, że nowsza wersja sterowników powoduje problemy i powrót do starszej wersji może rozwiązać problem - metoda prób i błędów.
Na drugim obrazku: na pozycji “Sieć niezidentyfikowana” kliknij na link “Połączenie lokalne” i w pojawiającym się oknie kliknij przycisk “Wyłącz”. Sprawdź, co to dało.
Nie instalowałeś przypadkiem programów do wirtualizacji systemów - na przykład Virtual Box’a? Jeśli tak, to czy w czasie instalacji odznaczałeś opcję instalacji wirtualnych kart sieciowych?
Możesz pokazać, jak wygląda gałąź Karty sieciowe w menadżerze urządzeń zaraz po uruchomieniu systemu?
Problem pojawił się nagle po któreś aktualizacji Windowsa 7. Trudno byłoby mi zaakceptować przywracanie systemu co równałoby się z nie aktualizowaniem systemu w celu uniknięcia problemu. To tak jakby kupić coś z czego nie można do w pełni korzystać bo pojawią się problemy. Myślę że jest jakieś rozwiązanie stąd ten temat.
Poraj:
Wykonałem to o co poprosiłeś i dało to tyle że wyłączyło kartę sieciową po czym jak ją włączyłem pojawił się internet czyli dokładnie to samo co wykonuje codziennie aby mieć dostęp do internetu.
Dimatheus:
Nigdy nie miałem potrzeby instalacji tego typu programu jednak wyszukałem system w celu sprawdzenia czy ktoś inny czegoś takiego nie instalował i jak się okazuje nie posiadam tego programu.
To nie do końca jest tak, że należałoby nie aktualizować systemu. Czasami poprawka się źle zainstaluje. Poprzez przywracanie systemu mamy możliwość przywrócić poprawny stan działania i ponownie zainstalować poprawkę - być może już całkowicie poprawnie. Miałem taki przypadek z jedną z poprawek do Windows XP - po zainstalowaniu powodowała, że karta sieciowa WiFi wyciągała w sieci lokalnej maksymalnie 3 - 4 MB/s, podczas gdy inne komputery śmigały do 20 - 30 MB/s. Przywracanie systemu i ponowna instalacja poprawek całkowicie rozwiązała problem.
Pytałem, bo sam się spotkałem z podobnym przypadkiem, gdy dodatkowa karta nie potrafiła połączyć się z siecią i konieczne było jej wyłączenie.
Próbowałeś aktualizować sterowniki do karty sieciowej?