Dziwny problem z działaniem touchpada/kursora

Losowo, średnio 2-3 x w tygodniu, zwykle gdy system jest przeciążony lub laptop jest już długo włączony pojawia się dziwny problem z działaniem touchpada. Mogę poruszać kursorem, ale kiedy chcę kliknąć w wybrany element (stukając w touchpad), wtedy kursor ucieka na drugi koniec ekranu. Muszę klikać przyciskiem zamiast stukać w touchpad. Ponadto wyłącza się funkcja poślizgu kursora. Wygląda, jakby program Synptics TouchPad Enhancement przestał działać, mimo że jest uruchomiony. Jedyne co pomaga, to restart systemu, co jest uciążliwe. Próbowałam czyścić CCleanerem, restartować explorer.exe oraz SynTPEnh.exe, ale nic to nie pomaga. Na str. producenta laptopa od dawna nie ma żadnych aktualizacji dla tego modelu, bo lapek ma już prawie 9 lat. Nie wiem co za proces za to odpowiada. Czy jest jakiś inny sposób niż restart systemu?
Chodzi o Windows 7 x64 i touchpad Synaptics

1 polubienie

Poszukaj innego sterownika do touchpada albo tego co masz w starszej wersji.

A w jaki sposób tego szukać? Starszy nie będzie gorszy? Ten, który mam już jest mocno stary. A nie wiem czy jakiś inny, nie do końca pasujący, zapewni te wszystkie funkcje, bo np. poślizg jest dość rzadko spotykaną opcją

Podaj model laptopa.

Toshiba Satellite L670-11M i Synaptics TouchPad V7.2. Wersja sterownika: Synaptics PS/2 TouchPad 15.0.8.1

Przy każdej próbie odinstaluj obecną wersję przed instalacją innej.

Starszy: https://support.dynabook.com/support/viewContentDetail?contentId=2602226
Nowszy: https://www.majorgeeks.com/files/details/synaptics_touchpad_driver.html

Możesz też sprawdzić bez tego sterownika na tym od Windowsa.

1 polubienie

Dzięki, przetestuję :slight_smile:
Nie sądzę aby ten od Windowsa zapewniał poślizg…
@Edycja:
Tylko tak patrzę, że ten nowszy jest do Synaptics v17, a ja mam v7. To on w ogóle będzie pasował? Przecież to całkiem inny model touchpada i może mieć inne funkcje…

Próbuj, nie zepsujesz :smiley:

No dobra, a co z tym, który mam zainstalowany obecnie? Jak go później przywrócę? Wystarczy zwykłe przywracanie systemu do punktu sprzed deinstalacji?

Możesz pobrać taką samą wersję z internetu.

Znalazłam np. tu: https://drivers.softpedia.com/get/KEYBOARD-and-MOUSE/Synaptics/Toshiba-Satellite-L675-Synaptics-Touchpad-Driver-15081-for-Windows-7.shtml, ale czy to pewne źródło?

Testuję ten nowszy do v17. Ma wszystkie te same opcje, które miałam w poprzednim i wydaje się jednak zupełnie dobrze współpracować z moim touchpadem. Czy pomoże na problem z uciekającym kursorem, to się dopiero okaże, bo jak pisałam, zdarza się to losowo. Bywało, że nawet przez miesiąc problem się nie pojawiał, a później przez tydzień codziennie i nawet 2 x dziennie. Jednak zazwyczaj zdarza się to jakieś 1-3 x w tygodniu. Jeśli więc przez 2 tygodnie problem się nie pojawi, to będzie duża szansa, że faktycznie został naprawiony. Na razie działa prawidłowo, gdyby coś się zmieniło, to dam znać :slight_smile:

Bo to numer edycji sterownika a nie modelu touchpada z “chińskiej fabryki”.

1 polubienie

Ech, no i niestety, problem nadal występuje. Chociaż jest pewna odmiana. Teraz kursor nie ucieka po stuknięciu w touchpad, ale i tak nie reaguje na stuknięcia i nie da się otworzyć wybranego elementu :frowning:
Najbardziej nurtuje mnie, że można to naprawić tylko poprzez restart systemu. Gdyby był jakiś sposób bez zamykania całego systemu, ale nie wiem co miałabym wyłączyć. Restartowałam już SynTPEnh.exe i explorer.exe, wyłączałam i włączałam sam touchpad, ale nic to nie dało :frowning:

Spróbuję z tym starszym sterownikiem, bo teraz kursor psuje się jeszcze częściej :frowning:

1 polubienie

Nie chcę zapeszać, ale odkąd zmieniłam na ten starszy sterownik, to problem się nie pojawił :slight_smile:

1 polubienie

OK, wygląda że starszy sterownik rozwiązuje problem, kiedy używam oryginalnego kursora, ALE gdy zmieniam na swój, wtedy niestety znów powraca. Przy nowszych sterach problem występował nawet z oryginalnym kursorem. Nie rozumiem o co chodzi. Dlaczego zmiana kursora powoduje coś takiego? To nie jest jakiś dziwny kursor pobrany z internetu. Po prostu otworzyłam sobie oryginalny w edytorze, zmieniłam mu kolor i zapisałam, bo tego oryginalnego co chwila szukam po ekranie. Po prostu zbyt słabo się wyróżnia. Chciałabym używać tego ze zmienionym kolorem, ale nie wiem już, co mogę jeszcze zrobić w tej sprawie :frowning: Jakieś pomysły?

Zobacz systemowy co robi negatyw? Chyba że taki efekt za bardzo denerwuje i nie pomaga namierzyć kursora.

Tzn. ten czarny to już kiedyś sprawdzałam, ale na ciemnym tle też jest niewidoczny, a strony są różne, niektóre na białym tle, inne na ciemnym. Dlatego najlepiej sprawdzają się jaskrawe, neonowe kolory, jak np. żółtozielony, pomarańczowy czy różowiasty, bo raczej żadna strona nie ma takiego tła :wink:
Mnie przede wszystkim nurtuje, co takiego sprawia, że podmieniony kursor powoduje taki błąd. Użeram się z tym już od wielu lat. Już kiedyś o to pytałam na kilku forach i zagadka pozostaje bez odpowiedzi. Nawet wysyłałam ten mój kursor innym do przetestowania i nikt w nim nic złego nie znalazł.

A może ktoś poleci jakiś dobry, darmowy program do edycji kursorów? Nie pamiętam już nawet, w jakim programie wtedy edytowałam ten kursor systemowy, ale może jednak coś tam źle zapisał i powinnam spróbować w innym…

Zrób kursor na profilki.pl?