Dziwny problem z komputerem

Witam. Od razu piszę, że ten wątek nie ma nic wspólnego z poprzednim - dzieje się to na innym komputerze.

Od czasu, kiedy kupiłem komputer ( w marcu będą 2 lata ) dzieje się z nim pewna rzecz.

Kiedy gram w jakąś grę ( raz zdarzyło mi się to, gdy włączałem NERO ), po jakimś czasie dzieją się następujące rzeczy ( czasami w różnych miejscach, w 95% w tych samych ):

• Komputer zaczyna “szumić” jak przy jego włączeniu

• Na monitorze pojawia się napis “no signal”

• W głośnikach słychać tak, jakby się normalnie grało

Jedyne co mogę zrobić w takim przypadku, to zresetować komputer.

Pisałem już o czymś takim na innym forum - napisali że to zasilacz lub za słabe chłodzenie karty graficznej. Brat chodzi do technikum informatycznego - nauczyciel powiedział mu to samo - za słabe chłodzenie karty graficznej. Z kolei w sklepie, gdzie kupiłem komputer ( byłem tam 2 tygodnie temu ), zalecali zostawić i powiedzieli że się tym zajmą. Zostawiłem więc komputer, po kilku godzinach zadzwonili i powiedzieli, że komputer jest gotowy do odebrania. Szczęśliwy, że komputer jest w końcu w pełni sprawny. pojechałem go odebrać. Przy odbiorze powiedzieli, że to była wina wirusów. Zapłaciłem 80 zł ( -.-" ). Po powrocie do domu podłączyłem komputer, włączam go. Od razu zauważyłem, że nie ma avasta ( mój antywirus ), a zainstalowany jest norton. Pomyślałem, że znają się na tym więc go zostawię. Chciałem zobaczyć, czy nic z moich ważnych rzeczy nie zostało usunięte, jednak nawet nie mogłem wejść w żaden dysk ( norton coś pokazywał, musiałem nacisnąć PPM>eksploruj ), ale mniejsza o to. Włączyłem JEDNĄ Z GIER, PRZY KTÓRYCH TO SIĘ DZIAŁO ( celowo caps lock ) i po czasie mniejszym niż pięć minut przybyło rozczarowanie - problem znowu się powtórzył. Wraz z moim rozczarowaniem przybyła złość - za jaką cholerę zapłaciłem 80 zł - za usunięcie wirusów i nie naprawienie problemu ?!( Ale mniejsza o to - i tak mi tej kasy nie oddadzą ). Następnego dnia ( po odbiorze już zamykali sklep ) pojechałem do sklepu i wytłumaczyłem, że problem dzieje się nadal. Oni na to, że to dalej może być wina wirusów, więc kazali zrobić pełnego formata, ewentualnie zapisać ważne rzeczy na płytach ( mówiłem także o tym, za co zapłaciłem te 80 zł, ale nie pamiętam odpowiedzi. W każdym razie nie byłem zadowolony z tego, że straciłem tą kasę ). Zastosowałem się do zaleceń - zrobiłem pełny format, od razu po nim zainstalowałem sterowniki, avasta i grę, przy której problem się najczęściej powtarzał. No właśnie - i dalej było tak samo. Postanowiłem, że pojadę do sklepu po świętach ( przedtem mówili, że zrobią jakieś testy, nie pamiętam jakie ), jednak pomyślałem, że wy macie jakiś pomysł, a ja nie chcę tracić więcej kasy - z resztą i tak nie mam jej za dużo.

Więc zwracam się z wielką prośbą do was o pomoc.

Z góry dziękuję za poświęcenie czasu.

Pokaż log z: OTL

Przestawiasz w nim Processes i Modules na All oraz wklejasz w dolne białe okienko Custom Scans/Fixes :

Klikasz Run Scan. - otl-gmer-rsit-dds-inne-instrukcje-t370405.html

Log z OTL:

http://wklej.org/id/247919/

W białe dolne okno Custom Scans/Fixes w OTL wklej:

Run Fix. Restart, jeśli będzie potrzebny.

Potem log z usuwania oraz nowy log robiony opcją Run Scan.

Log z usuwania:

http://wklej.org/id/247927/

Nowy log:

http://wklej.org/id/247934/

Czysto.

W OTL kliknij CleanUp.

Wykonaj pełny skan Malwarebytes’ Anti-Malware - znalezione obiekty usuń.

Gdy będą wirusy pokaż raport po usuwaniu.

Wyczyść rejestr i dysk CCleaner oraz wyłącz nim zbędniki z autostartu (Narzędzia -> Autostart).

Raport z Malwarebytes’ Anti-Malware:

Pomyślnie zakończono skanowanie. Nie znaleziono zainfekowanych plików.

Wyczyściłem rejestr i dysk, ale nie wiem jakie rzeczy mogę wyłączyć z autostartu, bo są tam np. avast, a nie chcę czegoś wyłączyć żeby zaszkodzić komputerowi

W zasadzie powinny zostać tylko aplikacje systemowe, ochronne (antywirus, firewall) i takie, których naprawdę potrzebujesz od uruchomienia systemu.

Problem występuje nadal. Może pomóc coś to, co napisałem w pierwszym poście - po pełnym formacie problem dalej występuje. Może wina leży w sprzęcie? Albo może jeszcze coś innego W każdym razie nie mam pojęcia, czemu tak jest. Są inne sposoby na sprawdzenie? Może faktycznie to wina karty graficznej ( za słabe chłodzenie ) lub zasilacza?

Proszę o dalszą pomoc.

Spróbuj podłączyć inny monitor, może to coś pomoże skoro w serwisie mówili że wszystko jest ok a u ciebie dalej to samo…

Ale czy monitor powodowałby szum komputera?

Prędzej zakurzony/brudny wiatrak…

albo coś "wleciało’’ do obudowy. Rozkręć obudowę i przeczyść sprężonym powietrzem albo suchą szmatką + obowiązkowo odkurzacz w porty : USB, do monitora! napisz jak poszło i czy coś dało.

Nie wiem, czy to będzie miało jakiś sens, skoro problem występował już jakieś 3-4 dni po kupnie komputera. Po za tym coś mnie bardzo dziwi. Mianowicie dlaczego dzieje się to tylko gdy gram w gry? Raz dla testu zostawiłem włączony monitor, komputer był uruchomiony tylko na pulpicie, nic się nie działo. Natomiast pamiętam, że pożyczyłem raz od kuzyna grę Harry Potter i Komnata Tajemnic. Na początku gry pojawiał się film. Za każdym razem 1 sekundę po rozpoczęciu filmu działo się to, co opisałem wcześniej. Po restarcie od razu włączałem grę i znowu działo się to samo. Wyłączyłem komputer na 3 godziny, potem włączyłem grę od razu i znowu to samo. Wiem tylko jedno: grafika w grach nie ma z tym nic wspólnego. Np. przy Gothic 3 bardzo rzadko się to dzieje, a porównując Gothic 3 do gry z 2002 roku to cóż… sami wiecie jaka jest różnica w grafice. Ehhh… Nie po to kupowałem dobry komputer żeby coś takiego się działo! Można jakoś sprawdzić, czy to wina zasilacza lub za słabego chłodzenia w karcie graficznej? Może to faktycznie TO?

Edit:

Właśnie wpadłem na pomysł ( to raczej nie pomysł ) - nie jestem do końca pewien, ale to chyba nie przez to, że moja rozdzielczość wynosi 1440x900 albo przez to, że odświeżanie wynosi 60 hz?

Witam!

Podaj dokładny config kompa i napisz markę zasilacza bo możliwe że to on powoduje problem.

darnovc,

możliwe. Spróbuj zmienić na np 1024x768(ja takiego używam. większy jest za duży a mniejszy za mały xD)…i zobacz czy dalej to będzie się dzialo.

Nie sądze żeby to powodowało problem, ponieważ gdyby monitor miał problemy to dałby komunikat “out of frequency” lub “out of range” albo coś podobnego ale zawsze warto spróbować