Ponieważ przywracanie do ustawień fabrycznych okazało się większym problemem niż myślałam, to jednak chciałabym najpierw spróbować naprawić problem, a backup i przywracanie wykonać w ostateczności.
Problem wygląda tak, że gdy ktoś do mnie dzwoni, to ekran nawet się nie rozświetla, a jak wcisnę boczny przycisk, aby włączyć ekran, to dźwięk połączenia milknie, natomiast na ekranie w ogóle nie wyświetla się przychodzące połączenie, tylko muszę wyciągnąć z góry pasek powiadomień, tam kliknąć w powiadomienie o przychodzącym połączeniu i dopiero wtedy wyświetla się przycisk „odbierz”. Nawet gdy ekran jest włączony podczas przychodzącego połączenia, to i tak nie pojawia się przycisk odbioru. Czy ktoś wie jak to naprawić?
Telefon Xiaomi Mi A2 Lite z androidem 9
Sprawdź czy 30 sekund w trybie samolotowym to naprawi?
Być może będziesz musiała wyciągnąć z „szafy” starszy telefon gdy dalej masz 1 SIM i brak chętnych na testowe połączenia. Drugą kartę SIM pewnie można dokupić jutro i aktywować na „30 dni”.
Pewnie Bug w androidzie lub oprogramowaniu Mam kogoś z rodziny, kto ma dokładnie ten sam kłopot, ale MI A1.
Tam jest Android One, nie wiem w jakiej wersji.
Pomaga na jakiś czas wyczyszczenie danych aplikacji Telefon, ale wtedy rejestr połączeń się czyści.
Wyczyszczenie danych aplikacji Telefon faktycznie częściowo pomogło, bo pojawił się przycisk, ale nie ten, co się wyświetla na pełnym ekranie i przesuwa słuchawkę żeby odebrać, tylko 2 przyciski, zielony i czerwony, te które zwykle są otwierane z paska powiadomień
Aha, czyli czyścisz dane aplikacji „Telefon” i dalej smartfon dzwoni na wyłączonym ekranie? Przed wyczyszczeniem danych wymuś zatrzymanie.
Jeśli nie pomoże, to zaktualizuj wszystkie aplikacje przez Sklep Play i sprawdź, czy masz aktualne oprogramowanie (ROM) telefonu.
Wtedy akurat sprawdzałam przy włączonym ekranie. Teraz sprawdziłam jeszcze przy wygaszonym i normalnie się rozświetlił i pokazała się ta pełnoekranowa słuchawka Czyli na tą chwilę problem rozwiązany Ciekawe tylko, na jak długo…
Za jakiś czas problem niestety powróci. Prawdopodobnie to kwestia czystego Androida One lub bug’a w aplikacji Google Telefon, którą dostarcza Xiaomi w serii MI A.
Wtedy - albo powtórzysz czyszczenie aplikacji „Telefon”, co moim zdaniem jest bez sensu, albo wgrasz inny dialer (program do obsługi połączeń.
Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.