Dziwny problem z USB i modemem


(Street Racer) #1

Witam wszystkich

jestem tu nowy i chcialbym zaczerpnac porady.

moj problem jest dosyc nietypowy. po instalacji modemu neostrady znikaja mi z dyski cd-rom tak ze sa w windowsie niewidoczne a co za tym idzie nieczyta mi plyt:-( jak odlacze kabel modemu od usb po restarcie dyski sa widoczne i wszystko jest ok.

czy to mozliwe zeby te 2 rzeczy sie na wzajem zaklucaly? robilem ostatnio upgrade sprzetu i wlasnie na tej nowej plycie glownej to sie zaczelo dziac.

mam teraz zainstalowany win xp, wczesniej mialem win me ale na nim wogole po instalacji tej neostrady wszystko sie zawieszalo a na xp chodzi ale...no wlasnie niema cd-romow ](*,)

prosze was o pomoc bo juz niewiem co z tym zrobic

pozdrawiam


(Ewa Skrzynecka) #2

Opisz to jeszcze raz - gdyż ciężko Tobie pomóc nie rozumiejąc o co tak na prawdę chodzi w w/w tekście.


(Djkarolek) #3

a moze modem jest zepsuty nie wiem ale ja tak mysle zreszta poczekaj na odpowiedzi innych użytkowników:(:(:frowning:


(JNJN) #4

Płyta główna na jakim chipie i podaj konfiguracje kompa.

Czy do neostrady używasz aplikacji TPSA.


(Street Racer) #5

przepraszam jezeli napisalem niejasno, chodzi o to ze jak podlacze pod usb modem neostrady to system niewidzi mi stacji CD-Rom, jak odlacze modem i zrobie restart kompa cd-romy sa widocznie i normalnie funkcjonuja. tak niepowinno byc dlatego prosze was o pomoc

modem jest sprawny bo u znajomego sprawdzalem i wszystko dziala, sprawdzalem rowniez jego modem na swoim sprzecie i dzieje sie to samo powoduje ze niewidac napedow cd-rom w systemie.

plyta glowna asrock K7VT4A+ na chipie VIA, procek to sempron 2500+, karta geforce fx 5200 128bit, 512 ram ddr

aha do laczenia sie uzywam zwyklego polaczenia dial-up, nieinstaluje tej aplikacji neostrady bo tylko przedluza i utrudnia prace


(JNJN) #6

Wgraj na początek pakiet VIA do obsługi płyty głównej w wersji 4.49 i zobacz.

Jak nic wgraj jeszcze ASPI 4.71.2


(Street Racer) #7

Niestety niepomoglo :frowning: czego to moze byc wina?


(JNJN) #8

Podejrzewam płyte główną do kitu, słaba wydajność prądowa portów USB lub konflikt lub uszkodzenie.

Czy jakieś urządzenia jeszcze pracują na USB,czy jest dobrze,jak tak to wyłącz wszystkie kable USB z kompa i zostaw tylko modem neostrady i zobacz.

Menadzer urządzeń i odinstaluj kanał IDE gdzie są napędy CD,restart i zobacz.

Kup karte PCI USB zamontuj i podepnij modem neostrady,będziesz miał spokój koszt 50 zł wersja 1.1 ,70 wersja 2.0.