Dziwny zapach zasilacza

Witam. Od tygodnia posiadam nowy zasilacz Chieftec 500W (GPS-500AB-A) 80+.

Problem jest taki, że po włączeniu komputera da się wyczuć taki dziwny zapach jakby “spalenizny”. Dodam, że wcześniej miałem zasilacz noname i takiego zapachu nie bylo. Dopiero po wymianie zasilacza ten zapach dało się wyczuć. Zasilacz na 100% jest dobry jak na moje inny podzespoły (GeForce 9600GT 2gb RAM DDR2 itd.) wiec nie ma mowy że jest za słaby. Czy to jest normalne że przez te pierwsze pare dni on się jakby dociera czy coś? Czy to jest jakaś poważniejsza usterka? Komputer chodzi sprawnie przez 6-7 intensywnego użytkowania i problemów nie ma. Po 15 minutach zapach jakby znika ale to raczej z tego wzgledu że poprostu przyzwyczajam się do zapachu. Co może być przyczyną wydobywania się tego “gazu”, czy jest to groźne a może poprostu normalne i po jakimś czasie minie.

Z góry dzięki za porady.

Pozdrawiam.

Taki zapach to raczej nic normalnego. Być może w środku jest jakieś zwarcie i coś się leciutko przypieka, problem może się powiększać i doprowadzić do uszkodzenia zarówno zasilacza jak i pozostałych podzespołów komputera. Jeśli jesteś pewny, że ten zapach wydobywa się z zasilacza to oddaj go na gwarancję.

Co do pewności to tego pewien nie jestem. Dodam też, że z mojej obudowy ciągle dochodzi taki charakterystyczny dźwięk (taki zgrzyt) to nie jest od wentylatorów tylko wydaję mi się że od dysku. To on wydaję się być winny i być może poprostu to on się już przepala. Dysk mam juz dobre pare lat. Jego model to sata 80gb seagate baracuda. Może to być wina tego, że jest on zapełniony w ~85%? I że chodzi on już ze 3 lata?

Nie, zapełnienie dysku nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli zapach pojawił się po instalacji nowego zasilacza to warto go sprawdzić zanim będzie za późno. Otwórz obudowę, nie obciążaj komputera żadnymi wymagającymi aplikacjami, sprawdź czy wszystkie wiatraczki się kręcą może zatrzymuje się i zgrzyta wiatraczek na karcie graficznej i zaczyna się przypalać plastikowa obudowa chłodzenia? Ewentualnie poproś kogoś żeby pomógł Ci zlokalizować źródło tego zapachu. Sprawdź kondensatory na płycie głównej czy nie są wybrzuszone itp. Jeśli zapach dobiega z zasilacza to zanieś go do reklamacji.