Dziwny zapach

Witam,
Z około godzinę temu w pokoju, w którym jest komputer pojawił się dym jakby palonego plastiku. Taki charakterystyczny zapach. I tutaj jest pytanie - komputer działa normalnie a w obudowie nie ma w ogóle tego zapachu, a gdyby dobiegał on z PC to w obudowie powinna utrzymywać się woń - obudowa nie jest, aż tak wentylowana. Nie jest prawdopodobieństwo, że jakiś kondesator poszedł?

Po prostu popatrz czy nie ma wybrzuszenia. Ale chyba ,aż dym by z kondensatora nie poszedł.

Na płycie głównej wybrzuszenia nie ma.

Może prędzej w zasilaczu, od wywiewana zewnątrz. Możlewe też, że listwa lub coś w instalacji. Zobacz gdzie śmierdziało najmocniej;)

A gdyby coś w listwie bądź w instalacji do komputer mógł ucierpieć? Najlepsze jest to, że nie mam uziemienia w domu, ładunek na obudowie jest już od samego wpiętego kabla HDMI do karty graficznej. Monitor jest wpięty do prądu. Wszystkie inne kable od PC odłączone tylko HDMI podłączony.

Potrzebujesz elektryka. Trzeba zrobić zerowanie gniazdek. Bez tego, podłączanie kompa i czegokolwiek do kompa, to duże zagrożenie porażeniem prądem.

A komputerowi może się coś stać?

Będzie czuł się samotny kiedy właściciel umrze :frowning:

Dobra to inaczej, co jeśli ta woń szła z instalacji bądź listwy. Komputer jest dosyć drogi także nie chciałbym, żeby skończył żywot z powodu starej instalacji w budynku.

No to trzeba by elektryka-> pomęczyć administracje budynku, instalacja kopci się zagrożenie pożarowe etc.
Nie wiem, ale być może pewnym prymitywnym zabezpieczeniem byłby UPS pomiędzy gniazdkiem a komputerem -, nie mam pojęcia jak procentowo, ale pierwszy do spalenia byłby on i być może nie doszłoby do płyty głównej :wink:

goto #16

Powąchaj raczej gniazdka instalacji pokojowej. Niekiedy źle dokręcone przewody powodują (przy dużych natężeniach prądu) nadpalenie plastyku koło zacisków.

Skontroluj jeszcze zasilacz - może nie wyrabia i kończy żywot. W jednym z wątków było dociekanie czy “uciągnie”…

Jeśli instalacja elektryczna jest jeszcze aluminiowa to należy ją jak najszybciej wymienić. Wymiana instalacji elektrycznej wewnątrz mieszkania to sprawa jego właściciela nie zarządcy budynku. Zarządca wymienia instalację zewnętrzną do skrzynki bezpiecznikowej (es) w mieszkaniu…

Fakt, to należy migiem posprawdzać…

Jak mogę sprawdzić zasilacz, pod pełnym obciążeniem nic się dzieje.
@Astor444, ale nigdy mi się coś takiego nie zdażyło, dopiero dzisiaj pierwszy raz.
Jeszcze jedno, kupno listwy przeciezakłóceniowej pomoże, czy raczej nikłe szanse?

@MrLukaszo tak jak napisał @januszek weź kogoś kto ci podłączy to uziemienie mostkujesz minus z bolcem i masz uziemienie wtedy nie ma co ryzykować uszkodzeniem sprzętu a i ciebie samego może porazić prądem jeśli twierdzisz że zapach nie dobiega z pc musi ktoś sprawdzić tą aluminiową instalacje możliwe że przewody się palą bądź są luźne i się iskrzą powąchaj gniazdka w pokoju listwe przeciwprzepięciową powinieneś mieć od początku napewno to nie pomoże na wydobywający się zapach spalenizny ale w jakimś stopniu zabezpieczy pc przed zwarciem w instalacji albo przypadkową zamianą faz miałem kiedyś taki przypadek elektryk pomylił fazy w bloku i wszystkim popaliło sprzęty a mi tylko listwę spaliło pc ocalał

Jeśli masz problem z instalacją, to listwa przeciwprzepięciowa nie jest 100% gwarantem ochrony czegokolwiek (zabezpieczenie w niej może nie zadziałać w konkretnym zdarzeniu, powiedzmy że taka listwa może nie być wystarczająco “wrażliwa” na pewne przypadki), tym bardziej kiedy dojdzie do pożaru, a to co się “teraz” wydarzyło jest raczej jego zapowiedzią (najprawdopodobniej doszło do wystarczająco długiego przeciążenia części instalacji by przypiec plastikowe elementy, któregoś z gniazdek). Jeśli nie mieszkasz z kimś kto się zna na elektryce lub sam nie czujesz się na siłach by zbadać instalację (zaczynając od kontaktów w pomieszczeniu, w którym doszło do “zadymienia”, uprzednio odcinając prąd w mieszkaniu/domu), najlepiej będzie jak umówisz się na spotkanie z elektrykiem i przed jego wizytą ograniczysz użycie sprzętu o wysokiej prądożerności. Facet sprawdzi Tobie instalację i być może wykona wspomniane zerowanie gniazdek (przynajmniej części, tych posiadających bolce, i pod które są podpięte “ciężkie” urządzenia).