Poszukuję jakiegoś dobrego rozwiązania do bezprzewodowego dźwięku wysokiej jakości, przesyłanego do głośników po bluetooth.
Posiadam głośniki Logitech Z5500, do których można przesyłać dźwięk analogowo, kablem optycznym i coaxial. Mam też laptopa obsługującego bluetooth w wersji 4.0
Głośniki mają wbudowany przetwornik z 2.0 do 5.1, dzięki czemu dźwięk z MP trójki jest przestrzenny. Chciałbym uzyskać podobny efekt z laptopa, jednak zależy mi na podłączeniu go przez optical lub coaxial (wyższa jakość), a tych źródeł głośniki nie przetwarzają na 5.1. Wobec tego potrzebna mi jest karta dźwiękowa, na przykład Creative sound blaster x-fi 5.1 USB surround pro (dłuższej nazwy nie znalazłem :p). O ile podłączenie jej do głośników optycznie i do laptopa przez USB nie stanowi problemu, zamiana USB na bluetooth wydaje mi się niemożliwa.
A co dokładnie chcesz osiągnąć, bo trochę się pogubiłem. Jeśli chcesz połączyć kartę dźwiękową Creatie’a z zestawem kolumn poprzez BlueTooth’a, to niestety nie jest to możliwe, bo karta ta BT nie posiada.