(?) Dźwięk 5.1 do głośników z laptopa przez kartę dźwiękową i bluetooth

Witam,

Poszukuję jakiegoś dobrego rozwiązania do bezprzewodowego dźwięku wysokiej jakości, przesyłanego do głośników po bluetooth.

Posiadam głośniki Logitech Z5500, do których można przesyłać dźwięk analogowo, kablem optycznym i coaxial. Mam też laptopa obsługującego bluetooth w wersji 4.0

Głośniki mają wbudowany przetwornik z 2.0 do 5.1, dzięki czemu dźwięk z MP trójki jest przestrzenny. Chciałbym uzyskać podobny efekt z laptopa, jednak zależy mi na podłączeniu go przez optical lub coaxial (wyższa jakość), a tych źródeł głośniki nie przetwarzają na 5.1. Wobec tego potrzebna mi jest karta dźwiękowa, na przykład Creative sound blaster x-fi 5.1 USB surround pro (dłuższej nazwy nie znalazłem :p). O ile podłączenie jej do głośników optycznie i do laptopa przez USB nie stanowi problemu, zamiana USB na bluetooth wydaje mi się niemożliwa.

Macie jakieś pomysły?

Znaczy chcesz żeby karta muzyczna działała na BT, a dalej sygnał leciał optycznym/coax, tak aby nic absolutnie nie wpinać w laptopa? 

Hej,

A co dokładnie chcesz osiągnąć, bo trochę się pogubiłem. Jeśli chcesz połączyć kartę dźwiękową Creatie’a z zestawem kolumn poprzez BlueTooth’a, to niestety nie jest to możliwe, bo karta ta BT nie posiada.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Drunkula dobrze to opisał. Wiem, że karta nie posiada bluetooth, ale może jest jakaś technologia bezprzewodowego przesyłania sygnału USB?

Lub jakaś alternatywa pozwalająca na podłączenie karty dźwiękowej, głośników i lapka tak, żeby do niego nic nie wpinać

Hej,

Generalnie jest to możliwe. Na przykład tutaj piszą o takich rozwiązaniach. Na Amazonie takie zestawy stoją po około 84$.

Pozdrawiam,

Dimatheus