Dźwięk 5.1 na youtube


(Zvhirek) #1

Jak uzyskać dźwięk 5.1 podczas słuchania muzyki internecie (np. youtube, myspace)?

Otóż podczas testowania Windows 7 w Panelu Sterowania miałem w ustawieniach

głośników stereo zamiast 5.1 i wówczas nie ważne co i gdzie było włączone, dźwięk

płynął z każdego głośnika tak samo. Natomiast pod XP już tak fajnie nie ma. Ustawiam

stereo, ale dźwięk jest nadal standardowo z głośnika lewego i prawego. Czy jest

w ogóle taka możliwość, aby jakoś ten dźwięk na każdym głośniku pod XP otrzymać?

głośniki to creative inspire A500

płyta główna asrock 939dual-sata2, ze zintegrowaną dźwiękówką

(link do opisu płyty http://www.asrock.com/mb/overview.asp?M ... Dual-SATA2)

system to windows xp z service packiem 3


(xomo_pl) #2

zapewne był to błąd 7 (apropo używasz rc czy rtm/final/?), bowiem ustawienie stereo to poprostu stereo (czyli 2głośniki)


chwilka w google i znalazłem to:


(Zvhirek) #3

Używałem RC.

Co do porady z AC3 - chodzi o te AC3?

http://www.dobreprogramy.pl/Audiofilter ... 11452.html


(xomo_pl) #4

nie jestem w 100% pewny ale chyba tak.....


(Placio74) #5

Wątpię by coś to pomogło.

Dekodery DirectShow zwykle nie są używane przy odtwarzaniu audio na stronach internetowych. Tym bardziej na YouTube, gdzie za odtwarzanie odpowiada Flash Player.

Jak jest przy ustawieniu głośników na Głośniki systemu Surround Sound 5.1?

A w oprogramowaniu 'karty' dźwiękowej są jakieś ustawienia głośników?


(Zvhirek) #6

Wówczas gra tylko lewy i prawy. Tak jak zwykle.

Są, ale bardzo skromne. Jedyne co można zrobić, to ustawić posiadaną ilość głośników.


(Mateusz Czarnecki 87) #7

Specjalnie się zarejestrowałem, żeby odpowiedzieć.

Ja również miałem taki problem i...................

wkur*iałem się czytając posty innych mądrych piszących oczywistości że 5.1 nie da się na 2.0

Ale wiele osób które o to pytało było tego świadome chodziło im o to żeby skopiować (pisząc dosłownie) dźwięk z prawego kanału przedniego (front) na prawy tylni (rear) i tak samo z lewym.

Byłem na wielu forach i W KOŃCU mam http://superuser.com/questions/22879/st ... winxp-or-7

to jest ogólny przepis bo ja mam np płytę GIGABYTE z muzyką zintegrowaną ale ustawienie analogiczne jest i działa

OD dzisiaj filmy muzyka z youtube wrzuta itd dźwięki systemowe mogą być w tzw. 5.1 (dokładniej jak już pisałem bo ktoś się znowu przyczepi w 2.0 ale na wszystkich głośnikach)

Jak ktoś średnio kumaty w angielskim to tłumaczę:

instalujemy sterowniki od k.muz. i w :

EFEKTACH DŹWIĘKOWYCH (sound effect)=> wybieramy _ rodzaj środowiska _ (environment)=> POKÓJ (room)

index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=39293

Cała filozofia :stuck_out_tongue:

I co PANOWIE mądrale dało się....POLAK POTRAFI jak nie wymyślić to chociaż znaleźć!

Dla zwiększenia efektu proponuje z ciszyć trochę głośność na przednich głośnikach a dać na max na pozostałych.

Podpowiem również że foobar2000 również odtw. w "5.1" pliki 2.0 (po wł. takich ustawień a dokładnie to nazywa się convert stereo to 4 channels lub move stereo to rear channels- nie wiem jaka jest różnica ja używam pierwszego ustawienia chyba jest to przeniesienie z jakimiś logarytmicznymi konwersjami powodującymi iluzję dźwięku 5.1)(znajdziecie w ustawieniach = playback = DSP manager)

Polecam zresztą do tego foobara ponieważ jest bardzo lekki dla systemu nie wiesza się jak winamp odtwarza wszystkie pliki i można mu dowolnie modyfikować interfejs (po zainstalowaniu jest tylko okno playlisty ale wszystko co w winampie można ustawić trzeba tylko powiedzieć w preferencjach.

To było by na tyle bo się rozpisałem

Pozdrawiam SAPER ®


(Zvhirek) #8

Odpowiedź dopiero teraz, ale lepiej późno niż wcale.

Ustawiłem w opcjach "Room". Nic to niestety nie zmieniło.

imgjl.jpg


(Kapi10072) #9

Przejdz w zakladke speaker configuration i tam ustawiawsz 5.1 system!


(Zvhirek) #10

Od zawsze mam to ustawione w ten sposób.

imguip.jpg


(Kapi10072) #11

obok tego masz test sprobuj go odpalic i zobacz czy slychac dzwiek!


(Zvhirek) #12

Jasne, że słychać. Wszystkie głośniki normalnie działają.

Na YT tylko dwa - prawy i lewy.


(Kapi10072) #13

sprobuj zainstalowac stery na nowo!


(Zvhirek) #14

To nic nie zmienia.


(Dziabers) #15

No nie wiem jak u was ja mam Relatka i zmiana opcji na Room sprawiła że działają wszystkie głośniki. Wielkie dzięki saper_666, zarejestrowałeś się tylko by podać rozwiązanie a ja zarejestrowałem się po to by Ci podziękować i oznajmić że mi przynajmniej taka zmiana pomogła. Pozdro


(Najezony) #16

Mi też pomogło. Też się zarejestrowałem, żeby podziękować za pomoc. Nigdy bym na to nie wpadł, bo generalnie efekty tego typu z echem i tak dalej strasznie mnie denerwują. Nie wiem czy jest to rozwiązanie w 100% okej, ale mi wystarcza :wink: