Witam,
Mam następujący problem: otóż posiadam płytę główną z gniazdami 5.1. Sterowniki zostały zainstalowane prawidłowo i są zgodne ze sprzętem oraz w aktualnej wersji. Po prawidłowym podłączeniu, ustawieniach w menedżerze Realtek HD i przetestowaniu wszystkie głośniki tj. Przednie lewy, środek, prawy, subwoofer oraz dwa tylne działają. Problem w tym, że tylko w programie Realteka oraz ustawieniach windows przy testowaniu. Gdy kiedykolwiek tak ustawiałem każdy film, piosenka czy gra działały tak, że było je słychać na wszystkich głośnikach. Tym razem jest tak, że słychać tylko dwa przednie plus subwoofer. Czy ktoś może mi powiedzieć co mam zrobić, aby wszystkie działały cały czas? Np. Gdy chcę włączyć sobie odtwarzacz chciałbym słyszeć muzykę na wszystkich, nie tylko na przednich przy monitorze. Mój system to Win 7 x64 Ultimate.
Dodam, że poszukiwaniu odpowiedzi na to pytanie poświęciłem ostatnie dwie godziny, lecz po entej próbie ustawienia zaczyna mi brakować pomysłów.
Miałem podobny problem jak ty, długo myślałem że głośniki zrypane lub zrypałem(bez łez się nie obyło, oczywiście męskich łez walki)
Co mogę poradzić, to to co sam zrobiłem:
1.System- instalujesz najnowsze sterowniki , w tym oprogramowanie (u mnie wersja 6.0.1.7829)
2.Zrób jeszcze raz test o którym pisałeś i korektę parametrów pomieszczenia. I tera trudniejsze
3.Gry- to już zależy od gry czy obsłuży 5.1 czy tak jak u mnie 7.1. Zwykle wchodzi w ustawienia dźwięku z gry i tam zamiast stereo(2.1) wybierasz 5.1. I miód w uszach, chyba że masz myszkę za dyszkę i głośniki z afryki.
4.Filmy- znowu to zależy od programu. w moim przypadku wystarczyło (K-lite codec pack in Media Player Classic) wystarczyło przełączyć typ sygnału wyjściowego. W twoim przypadku będzie łatwiej zainstalować na nowo, i w trakcie instalacji wybrać “Output” na 5.1. Finito
5.Muzyka- no z tym nigdy nie miałem problemu gdyż mój JetAudio magicznie sam wykrył że rozkręcamy bibe na większej ilości głośników, więc włączył turbo i sam dzieli wokal i wysokie partie na tylnie głośniki, a bassy i środek na przednie i boczne satelitki(z natury i konstrukcji są większe więc i więcej brzękną) Samo pasmo 22Hz i okolic rzuca mi na subwoofer. Pisz co masz, to pokminimy.