Dźwięk jest dialogu nie ma - problem


(Rafi) #1

Witam

W niektórych filmach kodowanych przy audio lame mp3 słychać otoczenie np. jadący samochód itp. ale nie słychać aktorów jak gadają. Próbowałem już przeinstalowywać kodeki, teraz mam zainstalowane k-lite 417 full i nadal nie działa. Kombinowałem z ustawieniami głośników w komputerze oraz z ustawieniami ffdshow audio i nic nie pomaga. Jak rozwiązać ten problem?


(slawex1983) #2

Na pewno dźwięk jest w formacie MP3 :clever: Wg mnie masz AC3 6 - kanałowe. W ffdshow audio włącz mixer i zaznacz 5.1. W ustawieniach karty dźwiękowej upewnij się, że pracuje w systemie 5.1 - zakładam, że masz zestaw 5.1, jeżeli nie to w kodekach i panelu dźwiękówki ustaw 2.0.


(Rafi) #3

mam dwa wolnostojące głośniki obok monitora i wszędzie mam ustawione na 2.0

jak coś to mam kartę dźwiękową Realtek HD Audio zintegrowaną na płycie Gigabyte


(Kisielek) #4

Podaj dane dotyczące filmu za pomocą programu MediaInfo


(Rafi) #5

Audio

Format : MPEG Audio

Format version : Version 1

Format profile : Layer 3

Codec ID : 55

Codec ID/Hint : MP3

Duration : 1h 53min.

Rodzaj przepływności : Constant

Przepływność bitów : 112 Kb/s

Kanał(y) : 2 kanały

Częstotliwość próbkowania : 48,0 KHz

Rozdzielczość : 16 bitów

Stream size : 90,7 MB (13%)

Alignment : Aligned on interleaves

Interleave, duration : 42 ms (1,00 video frame)

Interleave, preload duration : 504 ms


(slawex1983) #6

Może ten film już taki jest.


(Rafi) #7

niemożliwe, mam tak teraz w prawie każdym filmie na komputerze


(Kisielek) #8

Dźwięk 2.0 CBR hmm..

Jak masz k-lite to też posiadasz w narzędziach programik - GraphEdit - on ci wyświetli graf co ci odpowiada za co wpisz to tutaj bo albo coś jest źle ustawione, jakieś filtry się ze sobą gryzą albo film taki już jest. Spróbuj też w GraphEdit włączyć podgląd filmu - jak i on ci to źle wyświetli to sprawdź jak sie film zachowa na odtwarzaczu bez zewnętrznych kodeków np. SMPlayer (MPlayer) lub VLC.


(Mirekgw) #9

Poszukaj tego w internecie

Rozwiązanie problemów ze sterownikami HD REALTEK (poradnik + pliki instalacyjne) [PL/ENG]

nie mogę podać strony bo jest na torrentach.

JEŚLI NIE DZIAŁA CI DŹWIĘK HD REALTEK POD :

WIN XP SP2 PRZED STEROWNIKAMI ZAINSTALUJ POPRAWKĘ KB88111

WIN XP SP3 PRZED STEROWNIKAMI ZAINSTALUJ POPRAWKĘ KB835221

KB835221 TO POPRAWKA Z SP1 która teoretycznie działa jest w SP3 a praktycznie to ona pomaga w działaniu.

sprawdź


(Rafi) #10

tu jest screen z GraphEdit

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 1323c.html

a co do tych odtwarzaczy to jest tak samo. otoczenie jest dialogu nie ma


(Rafi) #11

to mam teraz odinstalować sterowniki od dźwięku potem zainstalować poprawke i wtedy znowu sterowniki ?


(Mirekgw) #12

1 - Ściągnij ten poradnik

2 - sprawdź te sposoby

3 - odinstalowanie sterowników i wgranie ich znowu to chyba nie wielki kłopot ,jeśli to morze pomóc to co ci szkodzi sprawdzić nic przecież nie ryzykujesz .

Kodeki polecam CCCP+RealAtrrnative inne odinstalować

do Filmów

tylko ten według mnie najlepszy a przetestowałem wszystkie

Polecam ci ten odtwarzacz a zapomnisz o problemach z filmami KMPlayer 2.9.3.1428 portable waga ok 40MB w środku kodeki i po kłopocie szukać w Google i nie będziesz chciał innych odtwarzaczy znać .

poczytaj jeszcze tu

link - viewtopic.php?f=2&t=276937


(Kisielek) #13

Na grafie wyraźnie widać, że za dźwięk najpierw zabiera się ffdshow a potem ac3-filter. To drugie jest niepotrzebne do mp3 bo nie jest on w 99% przypadkach więcej niż 2.0 a ac3-filter powinien odtwarzać dźwięk w formacie dts i ac3 5.1 lub 7.1

Standardowy film avi z obrazem divx/xvid i dźwiękiem powinien wyglądać tak(jeśli używasz k-lite i włączyłeś vobsub do napisów):

2008-10-06_142302765.png.xs.jpg

Jednak jeśli to samo dzieje się na podanych wyżej przeze mnie odtwarzaczach to naprawdę jest to dziwne bo korzystają z własnych kodeków - zwłaszcza SMPlayer bo go bardziej znam niż VLC.

Może to rzeczywiście coś ze sterownikami jak masz tak na wszystkich filmach i odtwarzaczach. Niestety ja używam AC-97 Nvidii a nie Realteka więc ci nie pomogę w tym.


(Rafi) #14

pomógł sposób pierwszy + aktualizacja sterowników. wielkie dzięki