Dźwięk komputera i konsoli w jednych słuchawkach

Siemanko, mam taką sprawę. Chodzi o to, że gram na ps4 podpiętą do jednego z dwóch monitorów kablem hdmi. I sprawa wygląda tak, że zawsze grając na konsoli, żeby mieć dźwięk i mikrofon wystarczyło mieć adapter 3.5mm jacka, podpinało się do niego jacka od słuchawek oraz mikrofonu i wszystko działało (dźwięk z konsoli był). Ale teraz chce zrobić tak, że pomimo tego, że mam dźwięk od konsoli w słuchawkach to chce mieć dźwięk z komputeraw jednych sluchawkach tzn discord/teamspeak do grania razem z kolegami. Co mam zrobić żebym mógł dodatkowo słyszeć dźwięk z komputera?
Ps. Tu macie zdjęcie mojego adaptera jakiego używam.

Mam nadzieje, że pomożecie Pozdro

obraz_2023-03-04_204855324

Ło, do tego to byś musiał mieć jakiegoś DAC’a lub inne tego typu rozwiązanie na USB, które podłączałoby się do kompa, do niego słuchawy. Miałbyś Discord’a. Teraz zlącze AUX i podpinamy konsolę do tego DAC’a. Tylko nie wiem, czy istnieją takie rozwiązania odtwarzające dwa źródła jednocześnie - pewnie tak. Creative ma fajne DAC’ki, ale trochę drogie.

Zobacz to:

700 zeta :open_mouth:
Coś tańszego pewnie jest na rynku :smiley:

Sony testuje na PS5 beta Discord (zapisy), ale nie ma pewności, czy wejdzie do PS4.

Mamy też Discorda na Androida i na iPhone’a. Może użyjesz do czatu tymczasowo urządzenia mobilnego?
@kracha

Tyle, że on chce mieć wszystko w słuchawkach.
W necie są opisy obejścia tego, póki Sony nie wyda Discorda natywnie obsługiwanego z plejki (co robi już beta dla PS5).
Ale trzeba się pierniczyć w dodatkowe urządzenia, przejścówki itp…jeśli chce się mieć wszystko w słuchawkach…

https://allegro.pl/oferta/rozgaleznik-sygnalu-aux-jack-3-5mm-x2-gniazdo-x1-10225978436

To będzie działać czy tak nie można?

To nie zadziała.
Można bawić się podłączając bezpośrednio mikrofon do wejścia PC a wyjście słuchawkowe z PC i wyjście słuchawkowe z pada konsoli zmiksować takim mikserem zasilanym osobno (lub podobnym).
Nie radzę podłączać poprzez samą przejściówkę równoległe dwóch wyjść słuchawkowych (z PC i pada) bezpośrednio pod słuchawki, ponieważ tak zmniejszona rezystancja jak i samo podłączenie galwaniczne dwóch wzmacniaczy może uszkodzić dwa lub jeden z nich.
Przy takim podłączeniu poprzez mikser dźwięk w słuchawkach byłby zmiksowany z dźwiękiem z gry konsoli z dźwiękiem Discorda z PC i mikrofon w słuchawkach pracowałby na PC w Discordzie…
Chyba o taką opcje chodziło autorowi.
Nie działałby mikrofon w padzie a więc bezpośrednio w grze konsoli…
https://allegro.pl/oferta/modul-2-kanalowego-miksera-audio-stereo-4-wyjscia-13183111317?bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco