Siemanko, mam taką sprawę. Chodzi o to, że gram na ps4 podpiętą do jednego z dwóch monitorów kablem hdmi. I sprawa wygląda tak, że zawsze grając na konsoli, żeby mieć dźwięk i mikrofon wystarczyło mieć adapter 3.5mm jacka, podpinało się do niego jacka od słuchawek oraz mikrofonu i wszystko działało (dźwięk z konsoli był). Ale teraz chce zrobić tak, że pomimo tego, że mam dźwięk od konsoli w słuchawkach to chce mieć dźwięk z komputeraw jednych sluchawkach tzn discord/teamspeak do grania razem z kolegami. Co mam zrobić żebym mógł dodatkowo słyszeć dźwięk z komputera?
Ps. Tu macie zdjęcie mojego adaptera jakiego używam.
Ło, do tego to byś musiał mieć jakiegoś DAC’a lub inne tego typu rozwiązanie na USB, które podłączałoby się do kompa, do niego słuchawy. Miałbyś Discord’a. Teraz zlącze AUX i podpinamy konsolę do tego DAC’a. Tylko nie wiem, czy istnieją takie rozwiązania odtwarzające dwa źródła jednocześnie - pewnie tak. Creative ma fajne DAC’ki, ale trochę drogie.
Tyle, że on chce mieć wszystko w słuchawkach.
W necie są opisy obejścia tego, póki Sony nie wyda Discorda natywnie obsługiwanego z plejki (co robi już beta dla PS5).
Ale trzeba się pierniczyć w dodatkowe urządzenia, przejścówki itp…jeśli chce się mieć wszystko w słuchawkach…
To nie zadziała.
Można bawić się podłączając bezpośrednio mikrofon do wejścia PC a wyjście słuchawkowe z PC i wyjście słuchawkowe z pada konsoli zmiksować takim mikserem zasilanym osobno (lub podobnym).
Nie radzę podłączać poprzez samą przejściówkę równoległe dwóch wyjść słuchawkowych (z PC i pada) bezpośrednio pod słuchawki, ponieważ tak zmniejszona rezystancja jak i samo podłączenie galwaniczne dwóch wzmacniaczy może uszkodzić dwa lub jeden z nich.
Przy takim podłączeniu poprzez mikser dźwięk w słuchawkach byłby zmiksowany z dźwiękiem z gry konsoli z dźwiękiem Discorda z PC i mikrofon w słuchawkach pracowałby na PC w Discordzie…
Chyba o taką opcje chodziło autorowi.
Nie działałby mikrofon w padzie a więc bezpośrednio w grze konsoli… https://allegro.pl/oferta/modul-2-kanalowego-miksera-audio-stereo-4-wyjscia-13183111317?bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco