Dźwięk przerywa w playerze podczas przeglądania stron internetowych


(CrowPL) #1

Witam

Mam problem: przerywający dźwięk odgrywany z jakiegokolwiek playera (foobar, VLC) podczas wczytywania/przeglądania stron i przewijaniu zawartości w przeglądarce (Chrome, Firefox, Opera, Edge oraz IE). Pojawiło się to jakiś czas temu jakby po którejś łatce systemowej (mogę się mylić).
Poza tym komputer jest stabilny podczas maksymalnego obciążenia, ma optymalne temperatury, SMART dysków jest OK. Nic nie jest podkręcone, chodzi na domyślnych zegarach. Nie zauważyłem żadnych podejrzanych procesów w tle.

Dzieje się to:

Włączony/wyłączony antywirus i zapora.
Na systemie kilkumiesięcznym jak i świeżo postawionym (najnowsze wersje)

Na karcie dźwiękowej wbudowanej (wyjście tylne (Jack, S/PDIF) i panel przedni (Jack). Pozostałe źródła dźwięku We/Wy wyłączone.

Na zewnętrznym DACu podpiętym przez USB (karta na płycie wyłączona, żeby nie kolidowała z DAC). Pozostałe źródła dźwięku We/Wy wyłączone.

Sterowniki domyślne systemowe, zalecane przed producenta płyty i najnowsze obecnie dostępne.

Z/bez zewnętrznej JAVY i Flasha.

Plan zasilania Zrównoważony i Wysoka wydajność.

Pliki z muzyką czytane z SSD i HDD, mp3, flac, ape.

Resetowany BIOS, ustawienia domyślne, AHCI i TRIM włączone.

Internet przeglądany przez wbudowane WI-FI i obydwie wbudowane karty sieciowe na płycie.

Dźwięk przerywa też na YT (foobar, VLC wyłączony) kiedy przegląda się strony w innych zakładkach.

Brak wtyczek w przeglądarkach.

To chyba cała lista co już sprawdziłem.

Gdy muzyka gra w playerze mogę grać w grę, obciążać procesor różnymi jednocześnie uruchamianymi aplikacjami, mogę kopiować pliki z dysku na dysk i nic się nie dzieje. Dźwięk jest krystaliczny.

Konfiguracja:

  • Gigabyte GA-Z170N-WIFI
  • Intel Core i5-6600
  • Corsair Vengeance LPX DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16 (CMK16GX4M2B3200C16)
  • MSI GTX 1050 Ti OC
  • Crucial CT250 MX200 SSD
  • HGST Travelstar 7K1000 1TB 2,5"
  • SilverStone SST-SX500-LG v2.0 500W
  • Microsoft Windows 10 Professional (x64) Build 15063.296 (RS2)

Czy macie jeszcze jakieś pomysły do sprawdzenia? Może coś pominąłem i nie zwróciłem na to uwagi?

Pozdrawiam


(kwantowykotek) #2

Sprawdzałeś sterownik chipsetu płyty głównej?


(CrowPL) #3

Tak, na domyślnym tuż po instalacji, zalecanym przez producenta płyty oraz najnowszym to samo.