Dźwięk przestał działać :( o co chodzi? Realtek HD Audio


(Marekurbanowicz) #1

Hej.

wszystko było ok,

nagle włączając mp3 wyskoczył mi w winampie błąd, że nieprawidłowy sterownik dźwięku..

i od tego momentu nie mam dźwięku w sytemie..

mam płytę Gigabyte, karta zintegrowana Realtek High Definition Audio.

Próbowałem przeinstalować, włączyć wyłączyć, ściagnac sterowniki, nic nie pomaga,

cały czas przy instalacji wyświetla sie że nie duało się zainstalować oprogramowania sterownika,

a w menadzerze urządzen jest: Urzadzenie na magistrali zgodnej z High Definition Audio i nie działa.. a w opisie jest:

Sterowniki tego urządzenia nie są zainstalowane. (Kod 28)

Operacja We/Wy została przerwana z powodu zakończenia wątku lub żądania aplikacji.

Aby ponownie zainstalować sterowniki dla tego urządzenia, kliknij przycisk Zainstaluj ponownie sterownik.

-- Dodane 21.01.2009 (Śr) 23:51 --

System Windows nie może załadować sterownika urządzenia dla tego sprzętu. Sterownik może być uszkodzony lub nieobecny. (Kod 39)

to jest w informacjach o realtek jak przywróciłem system. oczywiście nadal nie działa


(Roman Atka) #2

Zainstaluj na nowo sterownik Realtek HD Audio i bedzie wszystko ok. :slight_smile:


(mateusz x man) #3

A czy ostatnio wyłączałeś jakieś usługi???


(Marekurbanowicz) #4

przeinstalowałem sterownik .. nie pomogło

żadnych usług nie włączałem/wyłaczałem


(superbike08) #5

A może to wina sterowników? Proszę linka z nowymi sterownikami http://www.softwarepatch.pl/plik/7157/s ... r-154.html

-- Dodane 22.01.2009 (Cz) 22:02 --

spróbuj zainstalować te


(Marekurbanowicz) #6

zainstalowałem ale te stery sa jakies na maksa ograniczone.grają mi tylko dwa głośniki, nie mogę ustawić że ktores wejscie to glosniki przednie.. nawet nie mam do wyboru takiej opcji :confused: w ogole polowy rzeczy nie ma.. hlp!


(Adwody1) #7

A jaki masz domyślny format?

hdaudiojr9.th.jpg


(Marekurbanowicz) #8

no wlasnie taki


(Adwody1) #9

Próbowałeś skanować komputer pod kątem wirusów?

Czy głośniki są ustawione jako domyślne?

audiosj2.th.png

A bez sterowników dźwięku też nie ma?

Może karta dźwiękowa padła?

Można by zobaczyć czy na osobnej karcie dźwiękowej wszystko działa.

Pozdrawiam :slight_smile: