Dzień dobry, ostatnimi czasy wyposażyłem się w dodatkową parę głośników z osobnym wyjściem JACK.
Te, które używałem jak dotąd zostały i chciałbym korzystać z nich nadal. Tutaj moje pytanie: Czy istnieje jakiś program, ewentualnie przejściówka lub urządzenie, która pozwoliłaby mi korzystać z dźwięku przestrzennego? Mam na myśli aby rozdzielało to sygnały na dwa wyjścia jack. Obydwie pary głośników są w standardzie 2.1.
Serdecznie z góry dziękuje za pomoc i poświęcony czas!
PS: Jeśli zły dział to jak najserdeczniej przepraszam
To są dwie osobne pary głośnikòw z własnymi zasilaczami i wzmacniaczami. Nie ma może jakiegoś programu, ktòry by mi ustawił to na dźwięk przestrzenny? Wolałbym uniknąć kupowania jakiegoś sprzętu. Mam złą passę co do tego.
Prosto. Masz dwie pary głośników. Musisz mieć kartę która obsługuje dźwięk przestrzenny. Kupujesz taką kartę, montujesz, instalujesz sterowniki. Podpinasz przednią parę do zielonego wyjścia na karcie, tylną do czarnego. Wchodzisz w ustawienia karty dźwiękowej w Windowsie i zaznaczasz 4 głośniki. Następnie ustawiasz głośniki i w tylnych zmniejszasz moc subwoofera do zera, żeby nie było za dużo basu. W przednich ustawiasz moc subwoofera jak chcesz. Głośniki ustawiasz tak że pierwsza para jest pod/obok/nad ekranem gdzie oglądasz film, a druga znajduje się za Tobą, na mniej-więcej podobnej wysokości co przednie. A, i film który oglądasz musi mieć dźwięk przestrzenny (5 kanałów) żeby tylne głośniki w ogóle działały.
Karty dźwiękowe nie są drogie, tylko kupuj markowe, odpuść wszelkie malutkie karty na USB które sprzedają za 50zł na Allegro. Jeśli masz komputer stacjonarny, to sprawdź czy na płycie głównej nie masz złącz do podłączenia głośników - musi być zielone i czarne wyjście jack. Podaj jaką masz płytę główną, to Ci coś doradzę w sprawie zakupu.
To o czym mówisz (robienie dźwięku przestrzennego ze stereo) było dostępne w starych wieżach hi-fi i nazywało się Dolby Pro Logic. Dzisiaj nie ma to większego sensu, bo większość filmów ma zwykły dźwięk na 5 kanałów, a do muzyki najlepiej mieć stereo.
Laptop czy komputer stojący? Windows 10?
tzn. w wypadku większości komputerów stojących płyty główne są wyposażone w karty 5.1. Trzeba ściągnąć sterowniki ze strony producenta do karty dźwiękowej i włączyć w ustawieniach (powinna być do nich dołączona aplikacja) odpowiedni tryb odtwarzania.
Wtedy będzie odtwarzać dźwięk w formacie 4.0.
Jak chcesz miksować stereo do 4.0, to musisz korzystać z odpowiednich programów, które to robią np. Foobar (muzyka) z wtyczką DSM manager, czy MPC (filmy) który pozwala na mapowanie kanałów ( widok->ustawienia->obróbka dźwięku).
Ta płyta ma nawet dźwięk 7.1
Realtek ALC 887 kanały: 7.1
Niestety z tego co widzę to aby z tego korzystać musisz kupić głośniki w systemie 7.1 (lub 5.1) Bo płyta nie posiada dwóch wyjść żebyś mógł podłączyć dwie pary głośników 2.1.
W katalogu powinny być aplikacje to zarządzania kartą realtekca:
C:\Program Files\Realtek\Audio\HDA
u mnie jest to aplikacja RAVCpl64.exe
(katalog i nazwa pliku mogą się różnić, ale raczej powinno być to w program files\realtek)
jak nie ma czegoś takiego to należy zainstalować sterowniki ze strony producenta płyty głównej. Windows najczęściej sam wykrywa i instaluje sterownik, ale bez narzędzi.
Tam powinno się dać ustawić w jakim trybie mają grać głośniki i przetestować, czy ustawienia są ok.
Jak to nie posiada, skoro ja widzę na tylnej ściance dwa wyjścia stereo i jedno mikrofonowe?
Tak jak pisze @vries, trzeba pobrać pełen sterownik Realteka z narzędziami i sprawdzić, czy da się ustawić głośniki z tylnego gniazda jako satelity. Na 90% powinno się udać, bo robiłem coś podobnego u kumpla. Odpalona narzędziówka Realteka powinna pytać po podłączeniu każdego głośnika co to jest. Można nawet gniazdo mikrofonowe jako głośnikowe wykorzystać z tego co pamiętam.