Dźwięk tylko na słuchawkach


(dawqaz) #1

Witam

Mam problem mianowicie od dwóch dni nie mam dźwięku w komputerze a dokładniej mam ale tylko na słuchawkach, mam viste 32 bit ,sterowniki do karty dźwiekowej realtek high definition , w czym może być problem?


(Mistrzkun) #2

Witaj.Nawet gdy słuchawki są odłączone to głośniki (podłączone) nie działają ? Sprawdź też głośniki pod innym komputerem.


(dawqaz) #3

sorry źle się wyraziłem głośniki nie w komputerze a laptopie


(Mistrzkun) #4

Aha rozumiem.A sprawdź tak jak napisałem wcześniej czyli odepnij słuchawki i sprawdz czy głośniki działają.Posprawdzaj ustawienia karty i w panelu sterowania.


(dawqaz) #5

nie głosniki nie działaja w panelu sterowania w dźwiękach pisze że urządzenie działa poprawnie(w rzeczywistości niestety tak nie jest), ale zauważyłem że jak wchodzę w właściwości dźwięków to mam tam informacje o gnieździe i jest ATAPI wtyczka do wewnetrznego złacza ATAPI oraz panel tylny wtyczka 3,5 mm i ta druga opcja mi sie świeci na zielono


(Mistrzkun) #6

Sprawdź jak ustawiona jest ich glosnosc.Być może i tak że się spaliły.Spróbuj podpiac inne i napisz czy po podpieciu innych jest głos.


(dawqaz) #7

sprawdziłem na innych chodzi


(Mistrzkun) #8

Czyli głośniki spalone.


(dawqaz) #9

To pewne nie będą winne tu sterowniki?


(JNJN) #10

Dźwięki i zobacz, czy domyślnie nie masz ustawionych słuchawek, to przestaw na głośniki.


(dawqaz) #11

mam do wyboru głośniki i realtek digital output  i zaznaczone głośniki


(JNJN) #12

No to wygląda,że może coś z gniazdem audio lub faktycznie coś z głośnikami?

 

Edit:

 

Sprawdź w aplikacji Realteka, zrób test, może wyłączone, inne?


(dawqaz) #13

Jak mam zrobić ten test?


(JNJN) #14

Masz w aplikacji Realteka - test głośników/słuchawek.

 

Zobacz jak włożysz słuchawki, co się dzieje w Dźwiękach?


(dawqaz) #15

w teście dźwięk jest normalnie, oczywiście na słuchawkach


(JNJN) #16

 

Czyli, chyba to co wyżej, ale przejrzyj wszystko jeszcze raz.


(dawqaz) #17

daje screeny

 

post-214035-0-53789900-1394277438_thumb.

post-214035-0-58163900-1394277450_thumb.

post-214035-0-24785200-1394277464_thumb.


(JNJN) #18

Wygląda OK, ale jak działa na słuchawkach, kodek i stery raczej OK.

 

Może siadła mechanika gniazda audio (zależy od rozwiązania) i po włożeniu słuchawek rozłączyło na amen lub uszkodzone głośniki.

 

Sprawdź ustawienia z 3-go screenu, konfiguruj i właściwości na głośnikach bez słuchawek.

 

Jak chcesz to sprawdzić dokładnie:

  • inny dysk, system, stery do płyty głównej i stery do dźwięku i wiesz, czy to system, czy uszkodzenie mechaniczne.

(dawqaz) #19

zastanawia mnie tylko czemu wcześniej była zaznaczona opcja na zielono panel tylny wtyczka 3,5 a teraz ani jedna ani druga

post-214035-0-02508700-1394278292_thumb.


(JNJN) #20

A sterownik Realteka aktualizowałeś?

 

Odinstaluj ewentualnie ten z poziomu Programy, czyszczenie systemu Ccleanerem, restart i zainstaluj ponownie sterownik Realteka,restart i sprawdź,