Dzwięk w laptopie tylko przez słuchawki


(Azarast) #1

Witam otóż od paru dni borykam się z pewnym problemem.Dźwięk w laptopie jest odtwarzany tylko przez słuchawki a po odłączeniu ich dźwięk zanika.

pierwsze co zrobiłem to w menedżerze urządzeń sprawdziłem czy działa poprawnie jak widać na załączonym zdjęciu wszystko jest jak powinno być oprócz jednej rzeczy

http://imageshack.us/photo/my-images/38 ... uuzkc.jpg/

jak widać sterownik jest bez żółtego trójkąta czyli wszystko ok jest jeszcze jedno pod nazwą urządzenie modemowe na magistrali high definition audio przy którym już jest i tak się zastanawiam czy to nie jest winowajca


(djkamil09061991) #2

Po pierwsze podaj dokładny model laptopa znajdziesz na naklejce na spodzie lapka. Ponieważ brakuje ci sterownika do chipsetu.

Oraz podaj identyfikator tego urządzenia "urządzenie modemowe na magistrali high definition audio" dajesz prawym przyciskiem myszy na ten wpis , następnie właściwości następnie zakładka szczegoły i z listy wybierasz identyfikatory sprzętu.


(Azarast) #3

indetyfikator sprzętu

HDAUDIO\FUNC_02&VEN_11C1&DEV_1040&SUBSYS_11790001&REV_1002

HDAUDIO\FUNC_02&VEN_11C1&DEV_1040&SUBSYS_11790001

to raczej nie jest brak sterownika gdyż są one zainstalowane robiłem w laptopie format jakiś miesiąc temu i instalowałem sterowniki do karty dźwiękowej. dźwięk przestał działać tak nagle myśląc na początku że to właśnie sterowniki pobrałem je ze strony toshiby wcześniej odinstalowując poprzednie

model laptopa to toshiba satellite l30-134


(djkamil09061991) #4

Zainstaluj ten sterownik:

http://cdn2.devid.info/file/53/7016_TOS ... 7ALD04.zip

wtedy zniknie to jedno nieznane urządzenie


(Azarast) #5

urządzenie modemowe na magistrali high definition audio tego już nie ma teraz za to jest kontroler magistrali zarządzania systemem a dźwięku jak nie było tak nie ma jakieś jeszcze sugestie?

dorzucam screen menedżera urządzeń

http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... tuuud.jpg/


(djkamil09061991) #6

Dla pewności podaj również identyfikator tego urządzenia


(Azarast) #7

PCI\VEN_1002&DEV_4372&SUBSYS_FF311179&REV_82

PCI\VEN_1002&DEV_4372&SUBSYS_FF311179

PCI\VEN_1002&DEV_4372&CC_0C0500

PCI\VEN_1002&DEV_4372&CC_0C05

poszukałem trochę na googlach i znalazłem

display drivers i sound sciągne i zainstaluje jak sprawdzę to napisze czy pomogło


(djkamil09061991) #8

Tu masz sterownik do tej magistrali, czyli trzeba zainstalować chipset:

http://cdn.devid.info/file/35/Allin1_Wi ... 8.792_.zip


(Azarast) #9

ok sprawdzę ten sterownik i napisze czy pomogło

-- Dodane 18.07.2012 (Śr) 22:22 --

zainstalowane kontroler magistrali zarządzania systemem zniknął na dobre nic się nowego nie pojawiło lecz dźwięku jak nie było tak nie ma


(djkamil09061991) #10

Odinstaluj aktualny sterownik od dzwięku realtek poprzez dodaj usuń programy i zainstaluj ten sterownik do dzwięku:

http://support1.toshiba-tro.de/tedd-fil ... 150421.zip


(Azarast) #11

dalej to samo dźwięku brak