Dźwięk w xp nie działa


(Misiunio1) #1

Hey.

Mam dwa systemy. Windows Vista i Windows xp.

Na Viscie nie mam żadnych problemów z dźwiękiem, ale na xp wogóle go nie ma.

Nie działa dźwięk w grach ani w innych programach. Po prostu go nie ma.

Mam głośniki creativa 5+1

Nie mam pojęcia co robić....


(Kabuto1378) #2

kabelki podłączone, sterowniki dobre, głośniki włączone- fizycznie czy kompie (może jest zaznaczone wycisz), dźwięk nie jest podawany na łącze cyfrowe czy SPDF (pisze z pamięci dokładnie nie pamiętam).


(Kamil Danczura) #3

Miałem identyczny problem:) Mi pomoglo odinstalowanie sterownikow od karty muzycznej i przeskanowanie kompa [chyba dokladnie rejestru] CCleaner'em... http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1125&CCleaner+2.05.555 Po tym restart kompa i ma byc dzwiek:D

Moze i tobie to pomoze. pozdro


(Misiunio1) #4

Chyba karty dźwiękowej :stuck_out_tongue_winking_eye:

Tylko, że mi wcale tych głośników nie wykrywa. Nie wiem też jaką mam kartę graficzną żeby zainstalować sterowniki i nie wiem jak to sprawdzic bo w menadżerze urząden o karcie dźwiękowej nic nie pisze.

/Jeszcze dodam, że tego xp'ka używam praktycznie tylko do grania w jedną grę. Nie instalowałem na tym systemie nic prócz sterowników do karty graficznej i sieciowej...


(Kamil Danczura) #5

to masz pop prostu zintegrowana... inaczej mowiac chyba karta sieciowa odpowiada za dzwięk;]

jak ja mialem taki problem to np jak chcialem cos posluchac w windows media player to mi wyskakiwalo jakies okienko ze jest to nie mozliwe...tak samo jak chcialem regulowac dzwiek w kompie. Masz cos takiego?


(Emilmlo) #6

Karta dźwiękowa odpowiada za dźwięk, nie karta sieciowa :stuck_out_tongue:


(Misiunio1) #7

No wyskakuje okienko...

beztytuuuw4.png

Ja myśle, ze trzeba jakieś sterowniki zainstalować tylko nie mam pojęcia jakie:PP


(Asterisk) #8

Proszę pod XP:

  • zainstalować Everesta i zobaczyć jak widzi on

Twój system - płyta główna, karta muzyczna, itp.

  • zajrzeć do menadżera Urządzeń

(Misiunio1) #9

Obudziłem się po długim śnie i odświeżam temat :stuck_out_tongue:

Zainstalowałem Everesta, ale nie widać w nim żadnych informacji....:frowning:

Gdy klikam w "płyta główna" wyświetla mi się jej ID a przy nazwie pisze - nieznana.

Co do karty dźwiękowej to nie wiem zabardzo gdzie ją sprawdzić. Nigdzie nie znalazłem jakiegoś przycisku co by się do niej odnosił...Jedynie multimedia, ale tam pisze tylko o jakichś dźwiękach windowsa i dźwięk PCI/PnP.........

Może pokaże mi się więcej informacji jak uruchomie to na Viscie?


(Mrymar) #10

Kidzio, napisałeś, że nie ma dźwięku w grach i programach a dźwięki systemowe Windy Ci odtwarza (np. przy starcie systemu)?? Sprawdź: Start -> Panel Sterowania -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka dźwięki i wybierz jakiś dźwięk w opcji zdarzenia programu.

Raz mi się coś takiego zdarzyło i wtedy okazało się, że (nie wiem dlaczego) nie miałem kodeka Lame - zainstalowałem i problem ustąpił.

Co do "Co do karty dźwiękowej to nie wiem zabardzo gdzie ją sprawdzić." to może sprawdź po prostu w necie jaka karta jest zintegrowana na płycie podając w googlach nawę swojej płyty.

Pzdr.


(Suchy20mech) #11

Umnie problem jest taki kiedy podłanczam słuchawki pod usb to dźwięk w nich jest a kiedy chce podłonczyć głośniki pod te normalne wejście to w nich niema dźwieku PROSZE O POMOC

Komputer

System operacyjny Microsoft Windows XP Professional

Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 2

DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)

Płyta główna

Typ procesora Unknown, 1583 MHz (9.5 x 167) 2300+

Nazwa płyty głównej Epox EP-8RDA3+ Pro / 8RDA6+ Pro (6 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)

Mikroukład płyty głównej nVIDIA nForce2 Ultra 400Gb

Pamięć fizyczna 256 MB (PC2700 DDR SDRAM)

Typ BIOS'u Award (05/25/05)

Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)

Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM2)

Port komunikacyjny Port drukarki (LPT1)

Multimedia

Karta dźwiękowa nVIDIA MCP2-S - Audio Codec Interface

Karta dźwiękowa nVIDIA MCP2-S - Audio Processing Unit (Dolby Digital)


(Mrymar) #12

A sprawdzaliście w ogóle w ustawieniach, który sterownik jest wykorzystywany domyślnie?? -> Start -> Panel Sterowania -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładki Audio i Głos

Do Suchy20Mech: ja bym stawiał ewidentnie na sterownik - jeżeli odtwarza Ci dźwięk na słuchawkach to znaczy, że z kartą jest OK. Sprawdź w ustawieniach. A tak "by the way": włączyłeś w ogóle zasilanie w głośnikach (nie wyśmiewam się, żeby nie było ale ostatnio moja druga połówka dzwoniła do mnie z tekstem, że właśnie głośniki wysiadły a okazało się, że odłączyła z gniazdka zasilacz jak odkurzała :smiley: )


(Suchy20mech) #13

Niewiem czy tak powino być ale gdy odłanczam słuchawki to jest pokazane że niema żadne użądzenie audio dzwięku za brakło zaraz potym jak zainstalowałem nowy system to chyba brak sterowników a jeśli tak czy mugłbyś mi pomuc je znaleś


(Mrymar) #14

Sorki, że tak późno ale nie miałem dostępu do netu.

Czyli stery. Ja zacząłbym od najprostszej drogi -> Prawy przycisk myszy na Mój komputer -> Właściwości -> Zakładka "Sprzęt" -> Menedżer Urządzeń -> I sprawdź czy nie ma jakiegoś nie zainstalowanego sprzętu (jeżeli tak jest obok danego urządzenia będzie znak zapytania). Sprawdź i daj znać.

Niezależnie od wyniku działania opisanego wyżej, zerknij na swoją płytę główną - powinien być na niej symbol płyty a nawet może producent. Symbol może być gdzieś na środku płyty - ja mam napisane "GIGABYTE GA-M52L-S3". Zamiast na płycie może jeszcze sprawdzić na pudełku od płyty lub instrukcji, którą powinieneś dostać do płyty. Sprawdź i podaj.

A SORKI! !!


(Suchy20mech) #15

Dzięki pomogło zainstalowanie masz wieeeeeeeeeeeeeeeeelkie PIWo


(Mrymar) #16

Spox :smiley:

Jak to mi ktoś kiedyś tutaj napisał: od tego jest forum =D>

<3msie>


(Misiunio1) #17

No, ale mój problem nadal nie rozwiązany...

/Gdzieś tam up@

Nie działają mi żadne dźwięki. Systemowe też nie.

/W menadżerze urządzeń nie ma żadnej informacji o karcie dźwiękowej.... :frowning:


(Mrymar) #18

Podaj jaką masz płytę główną? Jak nie wiesz to zerknij na pudełko, książeczkę od płyty albo zajrzyj do kompa - na płycie będzie jej oznaczenie, lub po prostu wgraj everesta i tam Ci się wyświetli jaka to płyta. Trzeba poszukać sterów do Twojej zintegrowanej karty i zastosować się do poleceń XjonnyX.


(Misiunio1) #19

Na płycie głównej pisze....

MSI

Socket AM2


(Mrymar) #20

Podejrzewam, że zintegrowana jest karta Realtek - jak u "Suchy20Mech" - tylko inna płyta. Stery dla Ciebie na pewno są tu: http://www.msi-polska.pl/index.php?func ... at3_no=351

Musisz wiedzieć chociaż jaki chipset: VIA, SIS itp. Na tych płytach są różne karty Realtek (5.1 albo 7.1) Trzeba dopasować, ściągnąć i zainstalować. Everest powinien Ci wykazać chociaż jaki chipset - MSI to nie jest jakaś niemarkowa płyta (???) więc dziwie się, że Ci tego nie wykazał.

Spróbuj tak: START -> uruchom -> wpisz: dxdiag (i enter) -> w miejscu model systemu powinien być napisany model Twojej płyty.

Dodatkowo wrzuć kodeki: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& ... 0+Standard

Służę większą pomocą jak sprawdzisz oznaczenie płyty.

Pzdr