Uważaj, bo ruszy.
Ta płyta, którą podał, to chyba jedyna, w której widzę obsługę E5200.
Uważaj, bo ruszy.
Ta płyta, którą podał, to chyba jedyna, w której widzę obsługę E5200.
na stronie gigabyte pisze ze ta mobo ani rev1.0 ani rev2.0 nie obsługują e5200 ;/
Ale obsługują 45nm procesory więc najpewniej by go tylko nieidentyfikowała, a parametry trzeby ustawić ręcznie.
Nawet Ascrock 4core dualsata2 obsługuje te procesory…
No a dlaczego nie ma ruszyć niby? :x :shock: ta płyta obsługuje 45nm, kwestia BIOSu…
Ale NIE OBSŁUGUJE E5200. Prześledź listę obsługiwanych proców.
Tylko oficjalnie. :>
:lol: nie obługuje dlatego, że pewnie nie wydano zaktualizowanego BIOSu tak by te procesory były rozpoznawane.
no właśnie a jak za szybko nie wydadzą tego biosu?
Banan123 , to już tylko oni wiedzą. Trzeba czekać.
czyli jak będę mieć e5200 i płyte p35-ds3l to mi będzie chodzić?
No na pewno nie w tej chwili.
Wiesz… moja płyta główna do tej pory nie obsługuje mojego procesora i nigdy nie wydano kompatybilnego biosu… poprostu jest nierozpoznawany procesor ale normalnie działa po ręcznym ustawieniu jego parametrów pracy…
a ciężko by było ustawić te rzeczy w BIOSie żeby ten proc chodził?
Raczej nie, ale za 200zł jest msi p43 neo-f, czyli gdzieś 10-20zł drożej od ep31 gigabyte’a zaledwie i wtedy nie byłoby wątpliwości.
tylko tej MSI nie ma w apollo a co do gigabyta do mówimy o p35 a nie ep31
wpadłem na taką aukcje http://www.allegro.pl/item426199941_maszyna_dla_gracza_e5200_9600gt_512mb_4gb_250gb.html i jest tam mobo ga-p35-ds3l a na niej procek e5200 czyli raczej będzie obsługiwało
Co do mojego e7200…
Udało mi się dotknąć radiator bez straty ręki - jet zimny (nie chłodny tylko zimny [-X ). Ustawiłem w biosie cpu warning czy coś takiego na 60*C, poczym odpaliłem orthos, tutaj screen:
61*C, a nic się nie wyłącza, żadnych dymków, alarmów (nie wiem co powinno być kiedy procek się przegrzewa)
czy teraz już mogę spać spokojnie?
skoro jest zimny tzn ze masz zrąbane czujniki mozesz spac spokojnie
tylko jak teraz podkręcać bez temperatur? można jakoś oddać procka na gwarancje, tak żeby czujnik wymienili tylko?
Czujniki to diody termiczne wewnątrz rdzeni, a jeśli chcesz mieć pewność że wszystko chodzi tak cacy jak może to updatuj bios płyty głównej, bo ten element może wpływać na poprawność danych odczytywanych przez soft.
Czytałem, że wydali właśnie jakieś sterowniki do intelów, bo procesory pokazywły złe temperatury. Sprawdź moze i Ty.